IDS Umaga prozvao sindaka zbog rastrošnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravi razlog sukoba izmedu gradonacelnika Vilija Bassanesea i Sindikata državnih službenika i namještenika nije ujednacavanje place i drugih materijalnih prava, vec nemogucnost ispunjavanja obveza Grada Umaga prema djelatnicima zbog neodgovorne politike prekomjernog zapošljavanja, rijeci su predsjednika IDS-a Marinka Blaževica na obracanju novinarima u cetvrtak.

U zadnje dvije godine samo u gradskoj upravi zaposleno je 35 novih ljudi, za cije se place iz budžeta godišnje mora osigurati sedam, osam milijuna kuna više, a s dodacima i drugim materijalnim izdacima novozaposlenih taj se iznos penje na desetak milijuna kuna.

- U ovoj krizi, kada se smanjuju gospodarska aktivnost i porezni prihodi proracuna, Grad više nije u mogucnosti financijski servisirati Bassaneseovu rastrošnost. Troškovi gradske uprave sada su veci za 50 posto, a pogreške se nastoje ispraviti preko leda radnika.

Stoga su naknade za novorodene smanjenje za 30 posto, najavljeno je smanjenje dotacija svim udrugama socijalne skrbi, kulture i sporta, a jednostranim ukidanjem kolektivnog ugovora želi se smanjiti placa svim zaposlenima u gradskoj upravi. No, posljedice svoje promašene politike sindako ne osjeca i u svom novcaniku, tvrdi Blaževic.

Naime, gradonacelnik si, iako po tumacenju nadležnog ministarstva kao dužnosnik to ne smije, gotovo svaki mjesec u zadnje dvije godine isplacuje prosjecno 3.000 do 3.500 kuna za prekovremene sate, cime mu se mjesecna placa krece izmedu 18 i 19 tisuca kuna. Blaževic je u dva navrata kroz vijecnicka pitanja tražio da mu Bassanese napiše koliko tocno dobiva za prekovremene sate, ali nijednom nije dobio konkretan odgovor.

- Naša saznanja temelje se na podacima iz Odjela za financije. Placa i ostala davanja koje mjesecno prima sindako ne smiju biti tajna jer se radi o javnom novcu. No, na presici na kojoj je prozvao sindikaliste Bassanese je javno rekao koliko iznose place djelatnika - clanova sindikata koji su sudjelovali u kolektivnom pregovaranju.

Iako osporava kolektivno pregovaranje i odredbe kolektivnog ugovora, kao izabrani dužnosnik - a ne službenik - itekako koristi sva njegova materijalna prava i to tako što sam sebi odobrava i potpisuje nalog za prekovremeni rad. S druge je strane samovoljno smanjio osnovicu place ostalim radnicima i ukinuo naknadu za marendu djelatnicima Vlastitog pogona, naveo je šef IDS-a.

Clan predsjedništva Arden Sirotic kazao je da znaju da ih ceka vruca jesen i da ce uskoro biti nepopularnih rezova, jer se proracun loše puni. Svjesni su i toga da ce to vjerojatno poceti u Odjelu za društvene djelatnosti, gdje ce se smanjiti dotacije za socijalnu skrb, brigu o djeci, odgoj i osnovno obrazovanje, kulturu i ostalo, cemu ce se IDS, istaknuo je Sirotic, usprotiviti.


Podijeli: Facebook Twiter