IDS Umag: Peticijom sakupili više od 600 potpisa

Peticija Umag (Tea Grgić)
Peticija Umag (Tea Grgić)

Vijećnici umaške podružnice IDS-a su se u subotu okupili ispred Robne kuće, gdje su sakupili više od 600 potpisa kako bi se dodatno osnažila inicijativa za izmjenu Odluke o komunalnoj naknadi Grada Umaga.

Da se podsjetimo, na prethodnoj je sjednici Gradskog vijeća predsjednik umaške podružnice IDS-a Daglas Koraca upozorio na nezakonitost članka 8. Odluke o komunalnoj naknadi Grada Umaga kojim se određuje da se na području Grada utvrđuje jedna zona komunalne naknade s koeficijentom 1,00, te zatražio očitovanje gradonačelnika Bassanesea.

- Kako gradonačelnik nije odgovorio ni na ovo vijećničko pitanje, iako za to postoji zakonski rok od 15 dana i kako nam se nakon te sjednice vijeća, na tu temu obratio veliki broj naših sugrađana tražeći pomoć IDS-a, odlučili smo pokrenuti potpisivanje peticije za izmjenu Odluke. Smatramo da je problem preozbiljan da bi se gradska vlast prema njoj odnosila na tako neodgovoran način, naglasio je Koraca.

Postoji sudska praksa, kažu IDS-ovci, u kojoj je Visoki Upravni sud RH donio presudu nezakonitosti Odluke o komunalnoj naknadi Općine Pokupsko, a koja određuje jednu zonu komunalne naknade na području cijele općine, isto kao što to određuje i Odluka Grada Umaga. Nadalje, navode, da se temelj nezakonitosti nalazi u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, koji određuje da se područja zona obračuna komunalne naknade utvrđuju ovisno o pogodnosti položaja i komunalnoj opremljenosti određenog područja, dok na području Grada Umaga, zaključuju, ne postoji jednaka komunalna opremljenost u svim naseljima.

-Jako smo zadovoljni današnjim odazivom, u kojem nam se u svega nekoliko sati obratilo nekoliko stotina građana izražavajući nezadovoljstvo neodgovornom ponašanju gradske vlasti, dajući svojim potpisom potporu našoj inicijativi. Zbog velikog interesa građana, tijekom sljedećeg tjedna ćemo putem naših ogranaka stranke organizirati potpisivanje peticije u okolnim umaškim naseljima. O svemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost i naše sugrađane, kazao je Koraca.

Cilj je da se utvrde tri zone komunalne naknade. Prva bi zona obuhvatila naselja Umag i Monterol, s koeficijentom zone 1,00. Druga bi zona obuhvatila Katoro, Savudriju, Bašaniju, Crveni Vrh, Finidu, Lovrečicu, Špinel, Sv.Pelegrin, Sv. Ivan, Valicu, Vilaniju i Zambratiju i to s koeficijentom zone 0,85, dok bi se u trećoj zoni, s koeficijentom 0,55 našla naselja Babići, Čepljani, Đuba (izuzev Sv.Pelegrina), Juricani, Kmeti, Križine (izuzev Sv.Ivana), Sv. Marija na Krasu, Materada, Murine, Petrovija, Seget i Vardica.

-Imali smo povjerenja u našu Gradsku upravu i mislili smo da se radi za dobrobit građana. Na ovu smo se inicijativu odlučili kako bi iznijeli glas građana koji svakodnevno izražavaju nezadovoljstvo na ovakav pristup. Nadalje, bitno je napomenuti da je u trenutku kada je donesena Odluka bila u tijeku legalizacija i građani su tada bili zakinuti, jer nije isto sagraditu garažu na Marija na Krasu ili apartman na Punti, kaže potpredsjednica IDS-a Roberta Lakošeljac. (Tea GRGIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter