IDS Umag: Peticija za izmjenu odluke o komunalnoj naknadi

IDS-ovi vijećnici tražit će tematsku sjednicu Vijeća
IDS-ovi vijećnici tražit će tematsku sjednicu Vijeća

Vijećnici IDS-a su na sjednici Gradskog vijeća upozorili su na nezakonitost članka 8. Odluke o komunalnoj naknadi Grada Umaga od 12. prosinca 2014. godine, kojim se određuje "da se na području grada Umaga utvrđuje jedna zona komunalne naknade s koeficijentom 1,00" te su zatražili očitovanje gradonačelnika na to pitanje. Vijećnici su pritom upozorili da o tome postoji sudska odluka u kojoj je Visoki Upravni sud Republike Hrvatske donio presudu nezakonitosti odluke o komunalnoj naknadi Općine Pokupsko, koja određuje jednu zonu komunalne naknade na području čitave općine - jednako kao što to određuje Odluka Grada Umaga.

Tvrde da se temelj nezakonitosti nalazi se u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, koji određuje da se područja zona obračuna komunalne naknade utvrđuju ovisno o pogodnosti položaja i komunalnoj opremljenosti određenog područja.

- Očito je da na području grada Umaga ne postoji jednaka komunalna opremljenost u svim naseljima, te je s toga određivanje jedne zone komunalne naknade nezakonito. Također, navedena odluka stavlja u nepovoljan položaj stanovnike u određenim područjima Umaga, što dovodi u pitanje i ustavnost odluke.

Poznata je činjenica da gradonačelnik u pravilu ne odgovara na pitanja vijećnika, iako za to postoji zakonski rok, pa tako ni na ovo pitanje naši vijećnici nisu dobili nikakav odgovor. Na tu nam se temu u proteklih mjesec dana, obratio i veliki broj naših sugrađana, izražavajući zabrinutost zbog nebrige gradske vlasti prema ljudima jer neki od njih plaćaju dvostruko veću komunalnu naknadu nego ranije. Smatramo da je problem preozbiljan da bi se gradska vlast prema njoj odnosila na tako neodgovoran način, stoji u priopćenju umaških IDS-ovaca.

Tvrde da su potaknuti velikim interesom sugrađana ali i željom da se stane na kraj neodgovornom i bahatom ponašanju gradonačelnika, pokrenuli akciju potpisivanja peticije za izmjenu sporne odluke o komunalnoj naknadi. Nakon prikupljanja potpisa, zatražit će tematsku sjednicu Gradskog vijeća u kojoj će dati prijedlog da se donese izmjena odluke o komunalnoj naknadi Grada Umaga, na način da se u na području Grada Umaga utvrde tri zone komunalne naknade i to: Prva zona obuhvaćat će naselja Umag i Monterol s koeficijentom 1.

Druga zona obuhvaća naselja Katoro, Savudrija, Bašanija, Crveni Vrh, Finida, Lovrečica, Špinel, Sv.Pelegrin, SV.Ivan, Valica, Vilanija i Zambratija s koeficijentom 0,85. Treća zona odnosi se na naselja Babići, Čepljani, Đuba (izuzev Sv.Pelegrina), Juricani, Kmeti, Križine (izuzev Sv.Ivana), Sv. Marija na Krasu, Materada, Murine, Petrovija, Seget i Vardica s koeficijentom 0,55.           

- Želimo biti odgovorni prema našim sugrađanima i proračunu. Ovaj prijedlog izmjene odluke imat će zanemariv utjecaj na proračun jer se najveći broj obveznika komunalne naknade nalazi na području mjesta Umag, pogotovo privredni subjekti. Takav se model bez poteškoća izvršavao više od 20 godina pa ne vidimo razloga zašto ne bi i dalje bio uspješan, navode članovi umaškog IDS-a. Pozvali su građane da se odazovu i dođu na potpisivanje peticije koje će se održati danas od 10 sati pored robne kuće Umag, ispred caffe bara Circolo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter