IDS-u trebaju novi političari i nove politike


IDS-u trebaju novi političari, ali prije svega IDS-u trebaju nove politike, a da li Jakovčićevi eksponenti to nude pitanje je, retorički se zapitao potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare održanoj u pazinskom uredu Istarske županije.

- Bez novih politika IDS ne može uspjeti. Može "fragmentarno" u koalicijama vladati, dijeliti vlast, ali ne može samostalno upravljati, kazao je Kajin dodavši da se mora zaustaviti trend urušavanja stranke koji je započet na izborima 2009. godine kada je od 46 gradova i općina u Istri i Liburniji IDS osvojio vlast tek u njih 23, a u čitavom nizu gradova, od Pule, Pazina, Buzeta i Umaga, vlast obnaša u koaliciji.

- IDS je još uvijek najbolji izbor za Istru, ali ne ako se stranka privatizira. Jamčim da s postojećim ljudima, ali i onima koji su obilježili devedesete godine u Istri, dakle širokom frontom, možemo preokrenuti taj trend, poručio je Kajin. Mora se napraviti otklon, kaže, od dosadašnje monopolističke politike lokalnih vlasti koja je od 1995. godine u administraciji i komunalnim poduzećima zaposlila dvije tisuće ljudi, kontrolira dvije milijarde kuna javnog novca, a po dva je milijuna kuna trošila za PR agencije te potpore medijima.

- Vlast se mora otvoriti prema svima, jer svi u Istri moraju imati istu šansu, zaključio je Kajin.

Upitan da komentira Jakovčićevu izjavu da je "upravo Damir javno predložio Valtera Flegu kao njegovog kandidata za župana", Kajin je kazao da mu Jakovčić tu srpanjsku izjavu izvlači iz konteksta.  - Nisam protiv nikoga, već za demokratsku proceduru. Neka se obave ankete, pa neka se vidi što tko može donijeti na izborima, a onda neka fiducijari IDS-a izaberu kandidata, predložio je.

- Vjerojatno će Vlada prije raspisati referendum o financijsko-političkoj autonomiji Istre nego o Plominu 3, ali i malo vađenje glave iz pijeska veseli, komentirao je buzetski parlamentarac sinoćnju odluku istarske Županijske skupštine da od Vlade zatraži raspisivanje referenduma.

Ako se IDS jasno i nedvosmisleno protivi Plominu 3 na ugljen zašto još uvijek sudjeluje u Kukuriku koaliciji, zanimalo je novinare. - Nismo dobili mandat birača da napustimo koaliciju, a na vodstvu IDS-a je da utječe na Vladu i skreće stvari u interesu Istre, odgovorio je Kajin.

Osvrnuo se i na slučaj benediktinskog samostana kod Dajle, kazavši da se sada "za 500 hektara zemljišta ne isplati svađati s Rimom kada je kardinal Bozanić za Porečku i pulsku biskupiju već 'priskrbio' 60 posto tog imanja, odnosno dvorac, samostan i dvjestotinjak hektara okolnog zemljišta". (Anđelo DAGOSTIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter