IDS-u iskazano nepovjerenje zbog Rockwoola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani koji se najžešce protive radu Rockwoola, medu njima i troje vijecnika, u petak su na sjednici picanskog vijeca optužili predsjednika Silvana Jurana i nacelnika Ivana Frankovica te njihovu stranku IDS za pasivnost u borbi protiv tvornice kamene vune.

Sjednica je obilovala teškim rijecima. Medu najteže tvrdnje spadaju one Verdilija Karlica (nezavisan na listi IDS-a) i Božene Sucic-Juricic (Akcija mladih).

- Za sadašnje stanje u opcini odgovorni smo mi, vijecnici, rekao je Karlic.

- Vaša strategija je odugovlacenje, rekla je Sucic-Juricic Juranu i Frankovicu.

Cega je sve bilo u zraku?

U izvještaju koji je na pocetku sjednice predala predsjednica Odbora za pracenje rada Rockwoola Kristina ?urovic (nositeljica NL) glavna tocka bio je teški element talij, zbog cijih je povišenih koncentracija izmjerenih 2009. i 2010. godine zrak u opcini pao u drugu kategoriju kvalitete.

- Opcina odgovornim smatra Rockwool i pretpostavlja da u njegovim emisijama ima prekoracenja i drugih štetnih elemenata, zakljucila je ona.

Nakon toga uslijedio je niz pitanja gradana, koji vec tradicionalno prate rad vijeca. Zašto nakon nedavnog požara u Rockwoolu nije provedena inspekcija talija, tim više što je prethodno najavljena za sredinu ožujka? Zašto Opcina nije zatražila zatvaranje tvornice zbog talija?

Zašto se ni jedan njezin predstavnik nije pojavio na mjestu incidenta? Kako to da mjerne stanice nisu izmjerile nikakvo onecišcenje, a sigurnosni dimnjak kroz koji izlazi neprocišceni dim bio je otvoren više od cetiri sata zbog cega je, navodno, stanje oko tvornice bilo nepodnošljivo? Juran je odgovorio da Opcinu o incidentu nitko nije obavijestio i da do sada nikakav izvještaj o njemu nije dobila.

Nitko nece pratiti rad Rockwoola

Sucic-Juricic, koju je u svemu podržavala stranacka kolegica Doris Floricic, dolila je ulje na vatru kazavši predsjedniku vijeca da bi se IDS o problemu Rockwoola mogao angažirati putem svojih saborskih zastupnika. Kazala je i da je njena stranka pokušavala razgovarati s Damirom Kajinom na tu temu, ali da je Rockwool za njega špansko selo.

- Ne želim komentirati!, bio je rezolutan Juran.

Slijedom toga gradani su poceli glasno dobacivati, spominjuci medu ostalim i pitanje odgovornosti nakon cega ih je predsjednik odlucio udaljiti. Polovica nije poštivala njegov autoritet, ali je sjednicu nastavila pratiti u tišini.

Odbor za pracenje rada Rockwoola ukinut je jer su na prethodnoj sjednici ostavke podnijeli Karlic, Floricic i Sucic-Juricic, pa je ostala tek predsjednica ?urovic, koja je ujedno predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, koji preuzima dužnosti bivšeg odbora. No, i ?urovic je podnijela ostavku zbog odlaska na porodiljski dopust.

Karlic je u raspravi objasnio da daje ostavku zato što nije provedena ni jedna odluka koju je vijece donijelo temeljem rada odbora i zato što se osjeca odgovornim za neispunjena predizborna obecanja koja je dala njegov stranka. Još na pocetku sjednice kazao je da ce svoje nezadovoljstvo iskazivati pri glasanju, svrstavši se tako na stranu oporbe.

Valja reci da on IDS-u ne predbacuje nedostatak radikalnosti, nego se zalaže za razgovore s Rockwoolom. Juran, koji je nabrojao što je sve cinjeno odbivši tako tvrdnju o neradu vijeca, ustvrdio je da mu ne pada na pamet moljakati Rockwool za bilo što. Sucic-Juricic je ostavku u odboru objasnila time što je osjecala da ju vladajuci obmanjuju.

Predsjednik vijeca je za novog predsjednika Odbora za zaštitu okoliša predložio Fabricija Lukeža (HSLS na listi IDS-a), ali je on odbio kandidaturu. (R. SELAN)

Još u vezi s Rockwoolom
Prema rijecima procelnika Antona Bažona, analiza uzoraka tkiva uzetih od gradana radi otkrivanja eventualnih štetnih tvari obustavljena je zbog toga što se, navodno, na taj nacin ništa ne može otkriti. Ne zna se odakle je stigla sugestija za obustavu.

Opcinski sud u Labinu proglasio se nenadležnim za tužbu koju je Opcina podnijela protiv Rockwoola, pa je proslijedena na Trgovacki sud u Pazinu. O tužbi i svemu ostalome što poduzela vezano uz Rockwool Opcina je obavijestila predsjednika RH Ivu Josipovica i sada ceka njegov odgovor.


Podijeli: Facebook Twiter