IDS-u godišnje 381 tisuća, a SDP-u 167 tisuća kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonačelnik Boris Miletić, u svojim aktima u lipnju nakon konstituiranja Gradskog vijeća, donio je odluku o raspoređivanju sredstava za financiranje aktivnosti političkih stranaka u pulskom Vijeću. Za svakog člana Gradskog vijeća utvrđen je jednak mjesečni iznos od 2.736,73 kuna, tako da pojedinoj političkoj stranci pripadaju sredstva razmjerno broju vijećnika u trenutku konstituiranja Gradskog vijeća. Za svakog izabranog člana podzastupljenog spola, pojedinoj političkoj stranci pripada pravo na naknadu u visini od 10 posto iznosa predviđenog po svakom vijećniku, odnosno 3.010,40 kuna.

IDS uobičajeno najzastupljeniji

Najveći mjesečni iznos, 31.746,05 kuna, tako će primati najzastupljenija stranka u Vijeću - Istarski demokratski sabor (IDS). Potom slijede najjače oporbene stranke, Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) koja će mjesečno dobiti 13.957,32 kuna, te Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) kojoj mjesečno pripada 8.483,86 kuna. Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU) pripast će mjesečno 5.473,46 kuna, Zelenom savezu - Zelenima te Istarskoj stranci umirovljenika (ISU) i Živom zidu 3.010,40 kuna, a Hrvatskoj narodnoj stranci-liberalni demokrati (HNS) i Bošnjačkoj demokratskoj stranci Hrvatske (BDSH) 2.736,73 kuna.

Prema takvim mjesečnim iznosima, na godišnjoj razini IDS-u pripada gotovo 381 tisuća kuna, više nego dvostruko više (za 50-ak tisuća kuna) od oporbenih konkurenata iz SDP-a, koji će na godišnjoj razini prihodovati gotovo 167,5 tisuća kuna i to računajući nezavisnog vijećnika Mauricija Licula koji je predvodio njihovu listu na izborima, dok su tri vijećnika HDZ-a pulskom ogranku priskrbili 101,8 tisuću kuna.

Više nego u prošlom sazivu

Uspoređujući s prošlim sazivom Vijeća najveći dobitnik je IDS, kojem će godišnji prihodi narasti za oko 65 tisuća kuna. SDP-u će prihodi narasti, zahvaljujući Liculu koji nakon raspada Ladonje u prošlom sazivu nije primao sredstava za financiranje aktivnosti političkih stranaka, za 40-ak tisuća kuna, baš kao i HDZ-u, koji su to, međutim, ostvarili vrlo dobrim, za pulski HDZ, izbornim rezultatom. (G. ROJNIĆ)








Podijeli: Facebook Twiter