IDS: U društvu i politici žene su i dalje marginalizirane

Valter Flego i Sandra Čakić Kuhar (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Valter Flego i Sandra Čakić Kuhar (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana žena, istarski župan Valter Flego i predsjednica Kuba žena IDS-a Sandra Čakić Kuhar na današnjoj konferenciji za novinare govorili su o položaju žena u Istri  i ostatku zemlje, koristeći priliku da svim ženama čestitaju njihov dan.

Čakić Kuhar je istaknula da je Međunarodni dan žena postao simbol protiv seksizma i neravnopravnosti te da njegovo obilježavanje ukazuje na iznimna postignuća žena ali i na još uvijek prisutan politički, ekonomski i društveni jaz između muškaraca i žena.

-Jedno društvo ne može se zvati modernim i razvijenim ako svi njegovi članovi i članice ne uživaju punu ravnopravnost. Mi u Klubu IDS-a nismo zadovoljne položajem žena u hrvatskom društvu,  a posljednjih nekoliko mjeseci primjećujemo i retrogradna kretanja po pitanju ravnopravnosti, kazala je Čakić Kuhar, konstatirajući da politička klima u zemlji i dalje sužava prostor za političko djelovanje žena.

- Činjenica je da neke najveće stranke, nisu poštivale ženske kvote pri sastavljanju lista na parlamentarnim izborima, za razliku od IDS-a koji je jedan od rijetkih to poštivao, kazala je Čakić Kuhar.

Upozorila je da su žene u politici i dalje marginalizirane te da nova Vlada ima najmanji broj žena od kada je Hrvatska postala parlamentarna država.

Župan Flego je istaknuo da je ravnopravnost spolova temeljno pravo svih građana i od vrlo je bitnog sadržaja za svaku demokratsku sredinu.

-Mi u Istri znamo da nije dovoljno samo pravno definiranje, već i puna primjena u praksi. Stoga mi je drago da imam dvije zamjenice župana te da na razini Skupštine imamo 15 županijskih vijećnica. Od ukupno 177 zaposlenih u Istarskoj županiji, 133 zaposlenih čine žene, što je 75 posto. Također, od 28 čelnih mjesta na razini pročelnika, ravnatelja i ostalih tijela u vlasništvu Županije, na 16 mjesta nalaze se žene, kazao je župan, rekavši da su žene sjajne suradnice.

Podsjetio je da je Županija u rujnu prošle godine potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova koja ih dodatno obvezuje na niz koraka po uzoru na najrazvijenije regije, a sve ne bi učinili iskorak u uspostavi još ravnopravnijeg društva. Flego je među ostalim istaknuo da Županija podržava rad Sigurne kuće Istra, konstatirajući da je ženama teže u društvu, osobito kada treba uskladiti obiteljski i profesionalni život.

- Nažalost, u 21. stoljeću brojne su žene i dalje diskriminirane, slabije plaćene i manje zastupljene, a naš je cilj da živimo u ravnopravnom društvu te da žene maksimalno uključujemo u sve demokratske procese, zaključio je Flego. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter