IDS-u Buje i Barban, Pazin prema očekivanju, SDP osvojio Žminj i sačuvao Fažanu i Tinjan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izbornom pobjedom u Bujama i Pazinu, te dvije od sedam općina u kojima se održavao drugi izborni krug IDS je potvrdio i zaokružio povijesno uspješan nastup na ovogodišnjim lokalnim izborima u Istarskoj županiji. Kandidati te stranke izborni su pobjednici u Marčani i Barbanu, u Fažani, Tinjanu i Žminju će općinski načelnik biti iz redova SDP-a, dok su u Lanišću i Karojbi pobjedu odnijeli nezavisni kandidati.

U Bujama neizvjesno do zadnjeg listića

Najneizvjesnija i do samog kraja izjednačena izborna bitka drugog kruga izbora odvila se u Bujama. Ime pobjednika nije se znalo doslovce do zadnjeg prebrojanog listića, a onda je tek nekoliko glasova više presudilo - novi gradonačelnik Buja je Fabrizio Vižintin iz IDS-a. Prema neslužbenim rezultatima on je osvojio 49,54 posto glasova birača dok se protukandidatkinja Bojana Puzigaća zaustavila na 49,19 posto, što je nominalno sedam glasova razlike. Zanimljivo je da je Fabrizio Vižintin pobjedu ostvario kao "zamjenski" kandidat za Buje budući da je kandidat stranke trebao biti Rino Duniš. Njegova je kandidatura na koncu, podsjetimo, ipak morala otpasti iz nemarnosti vezane uz rokove za prijavu boravišta, pa je šansu dobio i iskoristio Vižintin. Rino Duniš ostao je nositelj pobjedničke IDS-ove liste za Gradsko vijeće Buja u kojem će oporbu predvoditi u nedjelju poražena Puzigaća.

Puno manje drame donio je drugi izborni krug u županijskom središtu Pazinu. Renato Krulčić iz IDS-a i na trećim neposrednim izborima za gradonačelnika pobijedio je protukandidata iz HDZ-a Ivana Bubića. Krulčić je već u prvom izbornom krugu imao ozbiljnu prednost, a zadržao ju je i danas kada je pobjedu ostvario s 58,44 posto osvojenih glasova u odnosu na Bubićevih 38,75. Za razliku od prošlog mandata Krulčić nakon ovih izbora ima i puno snažniju potporu stranačkih kolega u gradskoj skupštini budući je stranačka lista uvjerljivo pobijedila na izborima za Vijeće održanim prije dva tjedna.

IDS preoteo Barban, SDP vratio Žminj

Veliku pobjedu na izborima za Fažanu ostvario je SDP-ov Radomir Korać čija se prednost ispred kandidata IDS-a Alekseja Mišana u drugom krugu gotovo istopila, ali je na koncu ostala dovoljno da Koraću donese izbornu pobjedu. Prebrojani listići pokazali su da je za novog načelnika Fažane glasalo 49,98 posto birača, dok je ime Mišana zaokružilo njih 48,79 posto. Radomir Korać tako će u naredne četiri godine zamijeniti funkciju s dosadašnjom načelnicom Adom Damjanac, koja će mu biti zamjenica, baš kao što je on bio njoj zamjenik u protekla dva mandata. Situacija u općinskom Vijeću bit će zanimljiva jer s obzirom na izjednačenost SDP-a i IDS-a ključeve većine, baš kao i u Umagu, drži HDZ.

U dvije susjedne općine Barbanu i Žminju dogodila se smjena načelnika i to na način da je IDS-ov Dalibor Paus pobijedio dugogodišnjeg SDP-ova načelnika Denisa Kontošića, dok je u Žminju Željko Plavčić (SDP) u drugom krugu preskočio i uvjerljivo pobijedio dojučerašnjeg načelnika, IDS-ovog Marka Križmana. Od dva izborna prevrata možda je malo veće iznenađenje onaj barbanski s obzirom da je ta općina dugo godina slovila kao neosvojiva utvrda SDP-a u Istri. No promjenu je nagovijestila već uvjerljiva pobjeda IDS-a na izborima za općinsko Vijeće, a zaokružila pobjeda Pausa koji je dobio 56,36 posto glasova, odnosno gotovo 14 posto više glasova od svog protukandidata. Pobjeda Plavčića u Žminju na neki je način pokazatelj konsolidacije te stranke u Žminju u kojoj su bili izborni pobjednici i prije 8 godina, ali su unutarstranačka trvenja i razlaz s tadašnjim načelnikom Aldom Bančićem birači očito kaznili na prošlim izborima izabravši Križmana. IDS-ov kandidat bio je u prednosti i nakon prvog izbornog kruga, ali jučerašnji drugi krug prošao je bez dvojbi. Na koncu je bilo - Plavčić 56,11, a Križman 42,29 posto osvojenih glasova.

Nezavisnima Karojba i Lanišće

Previše neizvjesnosti u drugom krugu nije bilo ni u Tinjanu gdje je načelnik postao ili bolje reći ostao SDP-ov Goran Hrvatin. U drugom krugu izbora Hrvatin je ostvario uvjerljivih 65,49 posto glasova, dok je za njegova protukandidata nezavisnog Darka Banka glasalo 32,15 posto Tinjanaca. Nešto manja, ali ipak jednako uvjerljiva bila je pobjeda Predraga Pliška (IDS) u Marčani koji je načelnik postao s 60,20 posto osvojenih glasova. Protukandidat Srećko Peršić (grupa birača) u drugom je izbornom krugu imao potporu 39,10 posto birača. Među neizvjesnije današnje izborne oglede svakako treba ubrojiti i onaj u Karojbi gdje je kao i na prošlim izborima pobijedio Alen Rosić. Razlika je u tome što je prije četiri godine Rosić bio kandidat IDS-a, a u ovom mandatu će biti nezavisni načelnik. Za njega je jučer glasalo 50,16 posto birača koji su se odazvali drugom krugu izbora, dok je protukandidatkinja Giuseppina Radoslav iz IDS-a zaostala za manje od 2 posto. Nezavisna će nakon ovih izbora biti i vlast u općini Lanišće zahvaljujući pobjedi Roberte Medice. Ona je jučer  s osvojenih 58,16 posto glasova bila uspješnija od Irene Šverko iz IDS-a za koju je glasalo 36,22 posto birača najmaloljudnije istarske općine. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter