IDS traži županijsku povelju o nenasilju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zbog nasilnickog ponašanja višnjanskog nacelnika Angela Matticha IDS ce sjednici županijske skupštini predložiti donošenje Povelje o nenasilju ciji bi potpisnici trebali biti istarski nacelnici i gradonacelnici, župan, njegovi zamjenici te županijski vijecnici. Time cemo se dodatno založiti za Istru bez nasilja i Istru u kojoj ce se poštivati multikulturalnost i istarske vrijednosti ", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon.

Pritom je pozvao Matticha da se ne skriva iza priopcenja za javnost te da po hitnom postupku uputi neopozivu ostavku. Chiavalon tvrdi kako nacelnik jako dobro zna da ga Opcinsko vijece ne može smijeniti, odnosno da ne može raspravljati o njegovoj ostavci jer je na sadašnju funkciju izabran neposrednim izborom.

-I ranije su analiticari upozoravali na opasnosti novog izbornog sustava zbog kojeg je lako moguce "stvoriti" lokalne šerife, što smo ocito dobili u Višnjanu, rekao je Chiavalon. Naglasio je kako ovo nije prvi put da se predstavnici Ladonje nasilno obracunavaju.

-Prije nekoliko godina celnika Ladonje Plinia Cuccurina je u listu 24 sata optužio jedan njegov djelatnik da ga je potonji "mlatio satima", što Cuccurin nije opovrgnuo, a slucajno ili ne, o tome kasnije mediji nisu pisali. Nadam se da i Mattichevo ponašanje nece doživjeti istu sudbinu jer na kraju krajeva i sam je sve jasno priznao.

Potpredsjednica IDS-a Nevia Poropat osudila je izjave Plina Cuucrina kojima štiti nacelnika, tvrdeci da je "branio javno dobro" rekavši da je takva obrana cak sramotnija i od samog nasilnickog nacelnikovog cina.

-Plinio Cuccurin treba znati da se javno ni privatno dobro ne brane palicama kao i to da nacelnik u zadnjem slucaju nije branio javno dobro, vec se okomio na 78-godišnjeg starca koji se igrom slucaja našao u Višnjanu i nije napravio nikakav prekršaj, rekla je Poropat, dodajuci da bi se Cuccurin trebao prisjetiti nasilnickog incidenta u kojem je prije samo nekoliko mjeseci takoder glavni akter bio Mattich.

Po njenim rijecima, iako je nacelnik izabran neposrednim izborom to ne nipošto ne znaci da je svemoguc i da se može tako ponašati. Upitala je celnika Ladonje zar je nacelnik javno dobro branio od osoba starije dobi i je li opravdano zalaganje za uži zavicaj pokazivati fizickim obracunom i demonstracijom sile.

-Mještane Višnjana treba zaštiti od nacelnika, a ne obrnuto. Nadam se da ce gospoda u višnjanskom SDP-u shvatiti svoju zabludu buduci da bez njihove podrške, Mattich nikada ne bi postao nacelnik i imao vecinu u Opcinskom vijecu.

Na upit ne bi li ostavka nacelnika samo ugrozila razvoj Višnjana na što su upozorili i celnici višnjanske Ladonje, Poropat je rekla da njihove izjave ne drže vodu, demantirajuci pritom i uspjehe nacelnika, koji je po tvrdnjama predstavnika Ladonje, najzaslužniji za uspješno punjenje proracuna.

Po njenim rijecima, komunalno poduzece Montenes i višnjnska razvoja agencija "Vira" su krajem prošle godine bilježile gubitak od 24 milijuna kuna, upozorivši da opcinski vijecnici u zakonskom roku ne dobivaju odgovore na tražena pitanja o poslovanju.

Naglasila je da u prvih šest mjeseci ove godine proracun punio za manje od 20 posto te da su 2,3 milijuna kuna ostvareni prihodi od poslovanja, dok su 1,2 milijuna prihodi od prodaje imovine. Tvrdi kako je i u proracunu 2008. godine cak 70 posto prihoda bilo od rasprodaje opcinske imovine te da je apsurdno uopce obrazlagati da se proracun puni prihodima od poslovanja.


Podijeli: Facebook Twiter