IDS traži izmjene statuta Umaga

Fabio Jeličić, Dario Makovac, Daglas Koraca i Slaven Paić te Marinko Blažević (T. K.)
Fabio Jeličić, Dario Makovac, Daglas Koraca i Slaven Paić te Marinko Blažević (T. K.)

Prevelike ovlasti gradonačelnika, netransparentnost u upravljanju gradskim poduzećima 6. maj i Komunela u protekle tri godine i nedostatak informacija nagnale su umaški IDS da pokrene inicijativu za izmjene statuta Grada Umaga. Predstavili su to na konferenciji za novinare predsjednik podružnice Marino Blažević te gradski vijećnici i članovi predsjedništva stranke Fabio Jeličić, Dario Makovac, Daglas Koraca i Slaven Paić.

Taj je prijedlog u gradskoj upravi zaprimljen 17. rujna i u propisanom roku od 15 dana očekuju sazivanje sjednice Vijeća na tu temu.

Naime, kako su rekli, prema sadašnjem statutu Bassanese ima veće ovlasti nego što je to zakonom propisano. Istaknuli su da je današnji statut donesen dva mjeseca nakon lokalnih izbora 2009. kada je gradonačelnik iskoristio zakonski vakuum zbog izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. "O samom nacrtu statuta nije vođena neka javna rasprava", istaknuo je Blažević. Dodao je da su onomad na Gradskom vijeću, zajedno s članovima drugih stranaka, iznijeli niz primjedbi i sumnji te predložili više amandmana koji, nažalost, nisu prihvaćeni.

- Dosadašnja praksa, odnosno primjena usvojenih statutarnih rješenja pokazala je da su bili u pravu vijećnici koji su ukazivali na loše odabrana razgraničenja u ovlasti Vijeća i gradonačelnika Vilija Bassanesea, a koja su mu dala veće ovlasti od zakonom propisanih. Najvećim dijelom to je išlo na štetu odlučivanja u vijeću, a posebno se to odnosi na upravljanje tvrtkama 6. maj i Komunela te ustanovama kojima je Grad jedini osnivač, poručio je Paić.

Rezultat toga, rekao je nadalje, jest netransparentno upravljanje gradskim tvrtkama, ali i nedostatak informacije o njihovom poslovanju, koje su do vijećnika, a time i do javnosti došle tek na uporno inzistiranje vijećnika. Blažević je napomenuo da su odluke Skupštine Komunele, koju čini isključivo gradonačelnik, nepoznate vijećnicima i javnosti. Primjerice, ljetos kada je dom umirovljenika posjetio predsjednik Ivo Josipović (Komunela je nositelj te investicije) vijećnici, podsjeća Blažević, nisu bili pozvani, nego tek birani krugovi sindakovog SDP-a.

"I u upravljanju ustanova su se statutarna rješenja pokazala lošima, tako da u praksi omogućuju opstruiranje odluka većine vijećnika (primjerice, prilikom imenovanja ravnatelja) i slično", poručili su umaški IDS-ovci. Izmjenama statuta omogućilo bi se vijeću upravljanje gradskim poduzećima, za što smatraju da je kvalitetnije rješenje od sadašnjeg u kojem sve odluke donosi jedna osoba - gradonačelnik.

- Ova inicijativa nije posebno okrenuta prema sadašnjem gradonačelniku, već je tu prvenstveno zbog transparentnog i što kvalitetnijeg vođenja javnih poduzeća na dobrobit svih građana. Nakon idućih izbora gradonačelnika će ionako dati IDS i njegovi partneri, poručio je Koraca. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter