IDS Sv. Nedelje zahtjeva referendum o TE Plomin

Nedešćina
Nedešćina

Općinska podružnica IDS-a Sv. Nedelje apelira na vijećnike Skupštine Istarske županije da od Vlade zatraže poštivanje županijskih odredbi iz prostornog plana kojima se kao energent u budućem trećem bloku TE Plomin predviđa plin i njena maksimalna ukupna snaga od 335 megavata te da raspišu referendum kako bi građani mogli iskazati svoje protivljenje ugljenu kao energentu.

Apel je upućen s konferenciji za novinare, koju su u sjedištu labinskog IDS-a, u povodu tematske sjednice županijske Skupštine o TE Plomin 3 zakazane za 29. listopada, sazvali predsjednik podružnice Patricio Načinović, općinski vijećnik Feruccio Bernaz i predsjednik Mjesnog odbora Nedešćina Andrea Černjul.

U susretu s novinarima govorili su i o problematici općinske Komisije za urbanizaciju, Poduzetničkoj zoni Nedešćina, korištenju pretpristupnih fondova i budućem dječjem vrtiću.

Načinović je obznanio svoju ostavku na mjesto člana Komisije zbog toga što je izgubila svrhu s obzirom da se članovi i ne sastaju, a novi se prostorni plan kreira mimo nje.

Bernaz je istaknuo da Sv. Nedelja debelo zaostaje u korištenju pretpristupnih fondova EU-a u odnosu na druge istarske općine, a istovremeno ima hitnu potrebu za izgradnjom školske sportske dvorane i vrtića. Općinskim vlastima ponudio je pomoć u obliku posredovanja IDS-ovaca na županijskoj i državnoj razini.

Černjul napominje da općinska vlast nakon neuspjelog projekta dječjeg vrtića u Vrećarima sada razmišlja o njegovoj izgradnji na lokaciji bivšeg skladišta u Nedešćini, za što se IDS zalaže već desetak godina. U međuvremenu je, kaže, u nepoznate svrhe utrošeno 80 milijuna kuna, što je bilo dovoljno za realizaciju projekta.

Poduzetnička zona Nedešćina je promašena investicija s obzirom da nema ulagača koji bi uložili u proizvodne aktivnosti. Na prvoklasnom poljoprivrednom zemljištu na kojemu se gradi bilo bi bolje uzgajati zdravu hranu, smatraju IDS-ovci. (Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter