IDS se protivi smještaju izbjeglica u Pulu i Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poput groma iz vedra neba protutnjila je vijest da se vojarne u Puli nalaze na popisu državne imovine za prihvat migranata iz ratom zahvaćene i osiromašene Afrike i Bliskog istoka. Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) izjavio je da ima popis od 15-ak objekata koje u kratkom vremenu može staviti u funkciju za smještaj imigranata ako Vlada to bude zahtijevala.

Dakle, radi se o bivšim vojarnama koje vojska više ne koristi, odmaralištima neriješenog vlasničkog statusa i objektima koji su Hrvatskoj predani na upravljanje ugovorima o sukcesiji s državama bivše Jugoslavije. Lani je MORH predao DUUDI-ju poluotok Muzil, kompleks Valsaline i niz drugih napuštenih austro-ugarskih vojnih objekata raspršenih diljem Istre, pa je za pretpostaviti da je to ona imovina koja će biti prva na listi za smještaj migranata.

Pula i Istra nisu adekvatne destinacije za azilante, stav je Istarskog demokratskog sabora nakon izjava potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji spominje bivše vojne objekte u Puli kao jedan od pet izbjegličkih centara u Hrvatskoj.

- O Puli i Istri kao mogućem izbjegličkom centru saznali smo iz medija. Ne postoje nikakve službene informacije, niti su o tome obaviješteni istarski gradovi i općine. IDS je mišljenja da je humanitarna katastrofa koja je u tijeku na granicama Europe preozbiljna tema da bi joj se pristupilo na površan način i bez ikakvog plana. Imajući u vidu dramu koju proživljavaju desetine tisuća izbjeglica, stava smo da se resorne institucije moraju adekvatno pobrinuti o tom problemu, stoji u priopćenju.

Nadalje, iz IDS-a vele da u potpunosti suosjećaju s izuzetno teškom situacijom azilanata te podsjećaju da je Istra u 90-im godinama primila veliki broj izbjeglica i pokazala veliku solidarnost. No, naglašavaju da su bivši vojni objekti u Puli i Istri sad napušteni i u derutnom stanju, stoga nisu ni u najmanju ruku adekvatni i prikladni za smještaj izbjeglica.

"IDS se kao stranka godinama zalaže da se napuštene nekretnine u državnom vlasništvu stave u funkciju razvoja ili da se vlasništvo prenese na gradove i općine, koje bi zasigurno bolje znali upravljati tim resursima. U bivšim vojnim objektima vidimo daleko veću razvojnu šansu za turizam i smatramo da je apsurdno da se od svih mogućih lokacija u Hrvatskoj za izbjegličke centre spominju upravo nekretnine koje imaju ogroman investicijski potencijal", iznose iz IDS-a.

Kad bi se stavili u funkciju razvoja, ovi objekti značajno bi doprinijeli stvaranju novih vrijednosti, a posebice otvaranju prijeko potrebnih novih radnih mjesta.

"Međutim, bivšom vojnom imovinom još uvijek upravljaju državne institucije te je zbog nebrige dovedena u katastrofalno stanje do te mjere da ne služi ničemu i nije adekvatna ni za privremeni smještaj azilanata", zaključuje se u dopisu Ureda za odnose s javnošću IDS-a.

S obzirom da je Muzil do prije nekoliko godina imao velike smještajne kapacitete za ročnike on se nameće kao prva solucija pri pomisli na mjesto gdje bi u Puli mogli smjestiti imigrante. No, je li Muzil na toj listi 15 objekata nismo saznali. Kad smo to pitali glasnogovornicu DUUDI-a Željku Šaponja odgovorila nam je da se s upitom na temu migranata obratimo MUP-u. Inzistirali smo da nam na to pitanje odgovori glasnogovornica državnog ureda koji upravlja Muzilom, ali nije nam odgovorila.

Ured za odnose s javnošću MUP-a upitali smo je li i dalje u funkciji izbjeglički/prognanički kamp u Valbandonu, a odgovorili su nam da u tom objektu nisu smještene izbjeglice niti se trenutno planiraju smjestiti. Tražili smo očitovanje u Gradu Puli i Istarskoj županiji, ali jedino smo neslužbeno doznali da nikakav službeni dopis nisu dobili od DUUDI-ja i da sve što znaju doznali su iz medija.

I Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crveni križ Pula veli da nema nikakvih saznanja o dolasku migranata u Pulu, ali da prate situaciju i ako bude potrebno pomoći će ljudima u hrani, odjeci i obući. Ona je uvjerena ako migranti dođu do Pule da se tu neće zaustaviti, jer im je Hrvatska samo tranzitna zemlja. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter