IDS se protivi podizanju stope PDV-a s 13 na 25 posto

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U Istarskom demokratskom saboru protive se najavljenom podizanju stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, te apeliraju na Vladu da "ne srlja u nepromišljeno podizanje stope jer to dugoročno šteti hrvatskim gospodarskim interesima". Predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj je konferenciji za novinare podsjetio da je ova stranka sudjelovala u bivšoj Vladi te preuzela Ministarstvo turizma uz uvjet da se stopa PDV-a za turizam smanji s 25 na 10 posto.

- To je i prihvaćeno, da bi kasnije tadašnji ministar financija Slavko Linić tu stopu opet podignuo na 13 posto. Dakle, prijedlog o ponovnom povećanju poreza smatram promašenim. Turizam treba sagledavati ne samo kao udio od 18 posto u BDP-u, nego kao gospodarsku granu koja ima izrazito velike multiplikativne efekte na cjelokupno gospodarstvo. Tu prije svega mislim na samu djelatnost turizma, ali i na značajne investicije koje se posljednjih godina događaju u ovoj branši. U Istri se ostvaruje više od trećine  domaćeg turizma, a ovo što se najavljuje dugoročno znači odstupanje od Strategije razvoja turizma koju je Sabor jednoglasno usvojio. U tom je dokumentu naglašena potreba smanjenja utjecaja sezonalnosti da ne bismo govorili o turističkoj sezoni, nego o turističkoj godini. Također je naglašeno da se mora osigurati mogućnost investiranja u čvrste objekte, prvenstveno hotele, te poboljšati kvaliteta turističkog proizvoda. Povećanjem PDV-a u turizmu apsolutno se negira Strategija razvoja turizma RH, a  turizam se stavlja u podređeni položaj u odnosu na naše konkurentske destinacije, kazao je Miletić. Naveo je primjer Italije, Francuske i Španjolske, gdje PDV na smještaj i ugostiteljstvo iznosi 10 posto. U Portugalu se na smještaj plaća šest, a na ugostiteljstvo 13 posto poreza.

Prema Miletićevim riječima, jedina konkurentska zemlja koja je u sličnom položaju kao i Hrvatska jest Grčka.  

- Često pričamo da je Hrvatska najcentraliziranija zemlja nakon Grčke, a vidimo da porezna reforma i u svom ukupnom obliku ide ka dodatnoj centralizaciji, dakle u smjeru Grčke i grčkog scenarija. A ovim prijedlogom vidimo i da turizam također ide prema grčkom scenariju, rekao je predsjednik IDS-a. Dodao je da povećanje poreza znači i da će domaći poljoprivrednici i proizvođači hrane, koji imaju mogućnost putem turizma izravno plasirati svoje proizvode, biti dugoročno u nepovoljnijem položaju. Podsjetio je da je u turizam od 2013. godine do danas uloženo gotovo 1,6 milijardi eura, a to znači da je bilo posla i za građevinski sektor koji je bio u velikoj krizi, kao i za brojne obrtnike i male poduzetnike.

- Ova izmjena zakona odvija se bez javne rasprave, to je loše za hrvatsko gospodarstvo i turizam jer se zagreblo u jednu propulzivnu djelatnost, što će kratkoročno osigurati državi benefite, ali dugoročno ćemo izgubiti kvalitetu i investicije, rekao je Miletić.

Komentirajući najave da će PDV za ugostiteljstvo biti 25 posto, dok će se na iste usluge unutar hotelskih kuća obračunavati 13 posto, Miletić je kazao da te najave nije vidio.

- To su neke ideje. Držim da je grana koja Hrvatskoj znači gotovo jednu petinu BDP-a nešto što bi trebalo sagledati s posebnom pažnjom, prvenstveno izračunati dugoročne efekte takvih poteza, a ne preko noći mijenjati poreznu politiku i stavljati tako bitnu branšu u podređen i nekonkurentan položaj u odnosu na naše konkurentne destinacije, izjavio je predsjednik IDS-a. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter