IDS, SDP i HDZ kandidirali 19 Istrijana

(G. MEHKEK/CROPIX)
(G. MEHKEK/CROPIX)

U prošlom, 7. sazivu Sabora, od 151 zastupnika, 10 je bilo iz Istre, s time da su dvojica, Nedžad Hodžić i Furio Radin, zastupali manjine. Preostali su bili: Valter Boljunčić, Ada Damjanac, Peđa Grbin, Silvano Hrelja, Damir Kajin, Giovanni Sponza, Nansi Tireli i Tanja Vrbat. Teško je prognozirati koliko će ih nakon predstojećih parlamentarnih izbora sjesti u saborske klupe, ali zato smo pokušali doznati koliko će političara iz Istre biti na listama tri najjače koalicije koje će, prema svemu sudeći, voditi glavnu riječ u 8. izbornoj jedinici.

IDS, koji za razliku od prošlih izbora nije u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om, već s PGS-om i Listom za rijeku, ima dakako najviše kandidata iz Istre. Na njihovoj je koalicijskoj listi 10 kandidata s prebivalištem u Istarskoj županiji - odreda IDS-ovci. Jedina njihova kandidatkinja iz Primorsko-goranske županije jest Nataša Miljak iz Lovrana.

Već smo spominjali da, za razliku od prošlih, na ovim izborima neće biti dosadašnjeg saborskog zastupnika IDS-a Boljunčića. Nositelj liste je predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je bio zastupnik u 6. sazivu Sabora - od siječnja 2008. do konca 2011.

Koalicija Hrvatska raste, na čelu sa SDP-om, ima šest Istrijana na listi. Odmah iza nositelja Željka Jovanovića, iz Rijeke, slijede Grbin, zatim HSU-ovac Hrelja, te laburistkinja Tireli - svi su sjedili i u prošlom sazivu Sabora. Na šestom je mjestu također donedavna saborska zastupnica Tanja Vrbat iz Umaga, na osmom Puljanin Danijel Ferić te, na 12., Ada Damjanac iz Fažane, koja je i na prošlim izborima bila pri dnu liste tadašnje Kukuriku koalicije.

Na listi HDZ-a troje je Istrana; potpredsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman, Miriam Kervatin (Udruga Blokirani) i predsjednik pulskog ogranka Zrinko Kajfeš. HDZ u 7. sazivu Sabora nije imao predstavnika iz Istre. Posljednji put imali su u 6. sazivu. Bio je to Nevio Šetić. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter