IDS primljen u svjetske liberale

Sa Svjetskog kongresa Liberala
Sa Svjetskog kongresa Liberala

Istarski demokratski sabor primljen je u članstvo svjetske organizacije liberala "Liberal International" na 59. Kongresu ove organizacije koji se održao u Rotterdamu u Nizozemskoj od 24. do 26. travnja 2014. godine. Međunarodni tajnik IDS-a Oriano Otočan predstavio je brojnim delegatima ovogodišnjeg Kongresa politike i političke ciljeve IDS-a te je istaknuo kako IDS od svog osnutka njeguje i promovira proeuropske, liberalne i regionalne politike.

- Za IDS međunarodni odnosi su iznimno važni, posebice zbog političkih razloga, ali i zbog edukacije, povezivanja i umrežavanja, kao i razmjene iskustva i ideja na području regionalizma i liberalizma, istaknuo je Otočan. Na službenom dijelu Kongresa, Otočan se susreo s predsjednikom Liberal Internationala i zastupnikom VVD-a u Europskom parlamentu Hansom Van Baalenom, a razgovaralo se o budućem radu IDS-a u ovoj svjetskoj organizaciji.

Otočan se sastao također s brojnim delegacijama liberalnih stranaka, između ostalog i s predsjednikom Katalonije te predsjednikom partnerske stranke IDS-a Convergencia Democratica de Catalunya Arturom Masom. 59. Kongres Liberal Internationala okupio je ugledne liberale iz cijelog svijeta, a sudjelovali su predstavnici iz više od 100 liberalnih političkih stranaka.

Na Kongresu su također sudjelovali premijer Nizozemske Mark Rutte, premijer Islanda Sigmundur David Gunnlaugsson, predsjednik Europskih liberala Sir Graham Watson te brojni ministri, povjerenici Europske komisije i zastupnici u Europskom parlamentu.

Inače, od međunarodnih nadstranačkih organizacija IDS je od 2006. godine punopravni član ALDE Stranke (Savez liberala i demokrata za Europu), uz to je član i LIBSEEN-a - mreže liberalnih stranaka jugoistočne Europe, dok su mladi IDS-a članovi ISEEL-a - inicijative pomladaka liberalnih stranka jugoistočne Europe, "Lymeca" - europske organizacije mladih liberala, kao i IFLRY-a - svjetske organizacije mladih liberala. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter