IDS: Pregovori s Milanovićem se nastavljaju

Boris Miletić (N. LAZAREVIĆ)
Boris Miletić (N. LAZAREVIĆ)

Iako su u SDP-u očekivali da će do sjednice Glavnog odbora 11. Srpnja imati konačni odgovor IDS-a o koaliciji za naredne izbore, to se nije dogodilo – bar ne decidirano. Na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva IDS-a zaključeno je samo da IDS programski inzistira na razvoju gospodarstva i decentralizaciji kao ključnim temama idućih parlamentarnih izbora, ali odluka o savezu Sa SDP-om nije donesena. Odlučeno je samo da se pregovori nastave, a u timu za pregovore bit će glavni tajnik Giovanni Sponza, Tulio Demetlika I Valter Drandić.

Očekuje se da će sastanak sa Zoranom Milanovićem ili njegovim suradnicima  biti održan tijekom ovog tjedna, do Glavnog odbora, no kako sjednica središnjeg tijela stranke, Savjeta IDS-a, nije još ni sazvana, jasno je da do subote sporazum svakako formalno ne može biti potpisan.

Da li će biti potpisan do 20. Srpnja, kad ga je Milanović planirao potpisati, vidjet će se, no jasno je da IDS ne odustaje od svojih zahtjeva – u prvom redu, da Istra ostane samostalna regija, a također će se tražiti I konkretni mehanizmi za provedbu zajedničkog programa, budući da Plan 21 nije proveden kako je bilo napisano, kažu u vrhu IDS-a.

Javnosti su se obratili priopćenjem, u kojem kažu da su članovi i članice predsjedništva IDS-a stava da se problemi na lokalnom nivou mogu i trebaju rješavati lokalno, a ne u centrali.

– Povećanjem ovlasti i odgovornosti lokalnih razina samouprave (regija, gradova i općina) povećala bi se i motiviranost građana da sudjeluju u kreiranju i provođenju lokalne i regionalne politike, ali i da sudjeluju u javnom nadzoru nad donošenjem i provođenjem javnih odluka i trošenjem javnoga novca, kazao je tom prigodom predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Dodao je da decentralizacija nije priča koja se odnosi samo na Istru. Istra je samo dobar primjer, ali to je model kroz koji bi se sve regije u zemlji od Dalmacije do Slavonije mogle brže razvijati i osigurati bolje usluge svojim građanima. (Tihana TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter