IDS pokreće akciju "Pravo na naše"

Edi Gobo i Marin Grgeta (M. MIJOŠEK)
Edi Gobo i Marin Grgeta (M. MIJOŠEK)

- Vladi RH ćemo uputiti predstavku i zahtjev za poništenjem svih odluka koje se odnose na preseljenje i ukidanje državnih institucija u Istri i pripajanje tih institucija Rijeci. Naziv te akcije je "Pravo na naše", a već prekosutra na gradskoj tržnici u Puli krećemo s prikupljanjem potpisa građana, rekao je danas na konferenciji za novinare IDS-ov županijski vijećnik Marin Grgeta.

- Trgovački sud u Pazinu, Carinarnica u Puli, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, samo su neke od institucija koje su degradirane ili preseljene u Rijeku. Slično se trebalo dogoditi i s Elektroistrom, ali je u zadnji tren spriječeno pripojenje Elektroprimorju iz Rijeke. Ista se sudbina sprema uredima državne uprave diljem Istre.

Ovom će akcijom IDS tražiti da se sve vrati na početak. Na to smo se odlučili nakon što su nam se počeli javljati zabrinuti zaposlenici tih institucija, kojima prijeti otkaz, smanjenje plaća ili preseljenje na rad u Rijeku. Plan 21 u poglavlju decentralizacije očito nije zaživio, a ovakav stav prema Istri samo je dokaz da joj se želi ukinuti status regije, koji je na snazi već više od stoljeća u nekoliko državnih tvorevina, rekao je Grgeta. Dodao je da je Grčka najcentraliziranija europska zemlja, a Hrvatska je slijedi u stopu.

Komentirajući raskol u istarskom SDSS-u Grgeta je kazao da je sada jasno da sveopća istarska fronta oko Damira Kajina nije zaživjela.

- Dijeljenje ljudi na poštene i nepoštene je nedopustivo i opasno, pogotovo za Istru, gdje su unazad 20 godina hladne glave sačuvale mir. To je samo dokaz da sveopća Kajinova istarska fronta nije niti neće zaživjeti, zaključio je Grgeta.

Gobo: Tražimo ukidanje nameta na šparuge

Tajnik pulskog IDS-a Edi Gobo rekao je da će se potpisi prikupljati i za ukidanje nameta na šparuge te za kandidaturu Ivana Jakovčića za Europski parlament.

- Šparuge su autohtoni plodovi istarskih šuma i apsurdno je da se određuje namet na njihovo branje. Pitamo se kako ćemo razlikovati šparuge ubrane u državnim ili u privatnim šumama. Uostalom, hoće li netko doći na markat i kazniti nonice koje prodaju ubrane šparuge, rekao je Gobo. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter