IDS podupire Vladu, ali i očekuje hitne reforme

Ivan Jakovčić, Veljko Ostojić i Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)
Ivan Jakovčić, Veljko Ostojić i Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)

Zbog pada kreditnog rejtinga države svi bi si koalicijski partneri trebali ponovno stisnuti ruke te jače zapeti u reformama i realizaciji novih investicija i time izvući zemlju iz postojeće situacije, poruka je s današnje IDS-ove izvanredne konferencije za novinare u Puli, sazvane upravo na temu aktualnog pada kreditnog rejtinga države.

Podršku Vladi izrazili su župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić te gradonačelnik Pule i potpredsjednik stranke Boris Miletić, a o aktualnom stanju govorio je i jedini IDS-ov ministar u Vladi Veljko Ostojić.

- Naša je ocjena da je ovo kritični trenutak za budućnost Hrvatske. Sada dolazi na naplatu sve učinjeno u zadnjih desetak godina. Treba jasno reći da IDS čvrsto podržava Vladu te da očekujemo hitne reformske korake, istaknuo je Jakovčić.

Osudio je napade oporbe na Vladu i zahtjeve za ostavkama, jer to naziva licemjernim. Poručio im je da bi prije svega upravo oporba, odnosno HDZ trebao počistiti "tone smeća na svom pragu nakupljenog u zadnjih desetak godina". Smatra da bi reforme, ali i nove investicije, koje bi se trebale brže provoditi, mogle spasiti državu, a ne novi rezovi.

- Nikakva proračunska premještanja neće riješiti problem ove zemlje, već nova velika i mala ulaganja. Samo se u Istri u sljedeće tri godine mogu pokrenuti nova ulaganja u visini od tri do četiri milijarde eura, smatra Jakovčić.

Zato bi po njegovom mišljenju Sabor na prvom siječanjskom zasjedanju trebao usvojiti novi zakon o strateškim ulaganjima, treba otvoriti poseban prostor za najkonkurentnije grane hrvatskog gospodarstva, poticati otvaranje novih radnih mjesta te decentralizaciju. Smatra i da treba ponuditi konsenzus svim glavnim akterima u gospodarstvu, od HNB-a, komercijalnih banaka i najvećih poduzeća do HUP-a te sindikata i Hrvatske gospodarske komore, ali na godinu dana i opoziciji.

- Ovo što se dogodilo signal je da treba promijeniti ponašanje. Moramo početi odluke donositi brže i hrabrije. Svi smo mi deklarativno spremni na promjene, no ne slažemo s onima koje se tiču nas, rekao je ministar Ostojić.

- Turizam ne može izvući ovu zemlju iz krize sam, ali može, treba i hoće dati doprinos da u ovoj zemlji bude bolje. Zbog samo nekoliko poteza u turizam bi sljedeće godine trebalo biti investirano između 2,5 do tri milijarde kuna, diferencirana stopa PDV-a u turizmu rezultirat će nizom pozitivnim efekata na polju zapošljavanja, potrošnje i investicija. Pri kraju je i izrada strategije razvoja hrvatskog turizma, koja predviđa da se do 2020. ostvare investicije od sedam milijardi eura te da se povećaju inozemni primici po toj osnovi za 4,5 milijarde eura. To je moguće ostvariti puno prije ako uspijemo stvoriti kvalitetan zakonodavni okvir i zato trebamo hrabrije donašati odluke, smatra ministar turizma.

Gradonačelnik Pule Miletić je pak istaknuo da se na pulskom području brzo može ostvariti više vrijednih investicija, misleći prije svega na projekt "Brijuni riviera".

- Konzervatori su odgovorni za neulaganja u Puli i moraju ponuditi velik dio odgovornosti za situaciju koju danas imamo u Istri. Puno su nam važnija radna mjesta nego nešto što se zove Hidrobaza, a s kulturom nema nikakve veze. To nije nikakvo kulturno dobro, već samo područje gdje možemo otvoriti par stotina radnih mjesta, rekao je Jakovčić.

Na pitanje novinara kako komentira "novi napad HNS-a na Vladu u kojoj participira", Jakovčić je kazao da ne želi komentirati jučerašnje HNS-ovo priopćenje već je pozvao na zajedništvo.

"Parcijalnim komentarima nećemo spasiti ovu državu, već je možemo spasiti samo kao koalicijski partneri pa čak i jednim dijelom da razgovaramo s opozicijom. Priopćenjima nećemo rješavati probleme ove zemlje", poručio je na kraju. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter