IDS podržao "kozmeticke promjene" saborskih mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klub zastupnika IDS-a podržao je izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim ce se iznova odrediti pravila oko utvrdivanja saborskih mirovina. Predsjednik zastupnickog kluba Damir Kajin nazvao je promjene u zakonu "kozmetickim" i najavio da ce ih podržati, ali uz primjedbu da bi trebalo napraviti reformu prava državnih dužnosnika.

"Mislim da bi penzija zastupnika trebala slijediti logiku mandata. Nije isto biti u ovome parlamentu, Vladi ili Ustavnom sudu jedan, dva, tri, cetiri, pet ili više mandata. Kad bih ja mogao o tome odlucivati, za jedan mandat odredio bih 45 posto od prosjecne place, za dva mandata 55 posto, za tri mandata 65 posto prosjecne place, za cetiri mandata 75, za pet i više 85 posto. Tako bi se valorizirao rad u parlamentu, Vladi i slicnim institucijama", objasnio je Kajin.

Osvrnuo se i na zahtjeve za smanjivanje svih mirovina u državi. "Netko je rekao da za mirovine na godišnjoj razini treba izdvojiti 34 milijarde kuna. To je jedna trecina proracuna Republike Hrvatske. Ogroman je to teret, ali bez obzira na sve, penzije stecene od rada, gospodo, nemojmo dirati. Ove statusne, kako ih netko naziva, nešto su drugo", porucio je zastupnik IDS-a.


Podijeli: Facebook Twiter