IDS podržao koaliciju Hrvatska raste

IDS s SDP-om usuglasio platformu za decentralizaciju Hrvatske (M. MIJOŠEK)
IDS s SDP-om usuglasio platformu za decentralizaciju Hrvatske (M. MIJOŠEK)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izvijestio je danas na konferenciji za novinare da je IDS u proteklih nekoliko dana s SDP-om usuglasio platformu za decentralizaciju Hrvatske te da su potpisali sporazum o decentralizaciji i ključnim projektima za Istru i Primorje. Naglasio je da je decentralizacija za IDS ključ razvoja Hrvatske i polazna osnova za sve daljnje djelovanje.

- Platforma i sporazum o ključnim projektima prvi je korak i ključni preduvjet u postizanju konačnog postizbornog dogovora između SDP-a i IDS-a. No prije toga i prije formiranja Vlade, točke iz platforme će se do kraja konkretizirati i operacionalizirati, a ovaj je sporazum, polazna je osnova za sve sljedeće korake i mjere koji vode prema potpunoj decentralizaciji zemlje, istaknuo je Miletić.

Po njegovim riječima IDS, inzistira na Istri kao samostalnoj regiji ili županiji te na konkretnim mjerama decentralizacije.

Naime, jedna od stavki sporazuma je da se prihodi jedinica lokalne uprave i samouprave odnosno regionalne samouprave u naredne dvije godine, do proračuna za 2017. godinu, povećaju s sadašnjih 10 na 25 posto ukupnog fiskalnog kapaciteta Republike Hrvatske. Također, jedna od mjera je i prenošenje ovlasti s državne na regionalnu i lokalnu razinu, osobito vezano uz nekoliko ključnih zakona za koje IDS smatra da treba usvojiti u prvoj godini mandata.

- To se odnosi na gospodarenje državnim poljoprivrednim, šumskim i turističkim zemljištem. Naš stav je, i to je postignuto i u ovom dogovoru, da regionalna i lokalna razina moraju imati mogućnost upravljanja i gospodarenja spomenutom imovinom, a da država zadrži kontrolni mehanizam i vrši nadzor nad zakonitim postupanjem, kazao je predsjednik IDS-a.

IDS među ostalim inzistira da se besperspektivna državna imovina, osobito bivše vojne zone, spuste na regionalnu i lokalnu razinu kako bi se unutar njih mogli pripremati konkretni gospodarski programi, a država bi i dalje zadržavala kontrolni mehanizam zakonitosti upravljanja i nadzora.

Što se tiče konkretnih projekta, s SDP-om je postignut dogovor i oko njihove realizacije, a to su dovršetak Istarskog ipsilona u punom profilu, dovršetak izgradnje i opremanje nove pulske bolnice i nastavak izgradnje sveučilišnog kampusa Jurja Dobrile.

Platformu je prethodno, rekao je Miletić prihvatilo predsjedništvo IDS-a na sastanku u ponedjeljak, a potom ju je potpisao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović čime je IDS sada i službeno dao povjerenje Zoranu Milanoviću za sastavljanje nove Vlade. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter