IDS-ova lista pobijedila u 7 gradova; Hrvatska raste u Puli, Bujama i Umagu

Izbornu pobjedu i najviše osvojenih glasova u osmoj izbornoj jedinici osvojila je SDP-ova koalicija Hrvatska raste (M. MIJOŠEK)
Izbornu pobjedu i najviše osvojenih glasova u osmoj izbornoj jedinici osvojila je SDP-ova koalicija Hrvatska raste (M. MIJOŠEK)

Izbornu pobjedu i najviše osvojenih glasova u osmoj izbornoj jedinici, koju uz Istarsku čini još i zapadni dio Primorske goranske županije, osvojila je SDP-ova koalicija Hrvatska raste, koja je osvojila 37,7 posto glasova, te je za tu listu glasovalo ukupno 80.467 birača.

Na drugom se mjestu pozicionirala lista IDS-PGS-RI, koja je osvojila 19,7 posto glasova i dobila povjerenje 42.193 birača. Treća snaga u Istri je HDZ-ova Domoljubna koalicija s dobivenih 17,5 posto, odnosno za tu listu glasovalo je ukupno 37.356 birača.

Kao i u ostatku zemlje, i u ovoj izbornoj jedinici najveće je iznenađenje MOST koji suvereno odnosi 10,51 posto glasova i dobiva povjerenje 22.432 birača, a prag prelazi još jedino Živi zid s osvojenih 5,16 posto, odnosno 11.013 glasova. Najgori rezultat ostvaruje lista pod nazivom Pokret zajedno (Karino Hromin Sturm), koja osvaja svega 0,22 posto, ili 463 glasa. Prag nije uspjela preći ni lista Milana Bandića, koju je predvodio Damir Kajin, a ispod crte ostali su i ORaH i Josipovićeva Uspješna Hrvatska, Radnička fronta, SRP, Akcija mladih, U ime obitelji te lista predvođena Hrvatskom konzervativnom strankom.

Analizirajući rezultate po istarskim gradovima, svakako najveći udarac IDS-ovoj listi je poraz u najvećem gradu Puli, gdje pobjeđuje Hrvatska raste i osvaja 36,56 posto, a povjerenje toj listi dalo je 10.429 Puljana. IDS-PGS-RI u Puli osvaja 29,05 posto i dobiva 8.289 glasova, a na trećem je mjestu Domoljubna koalicija s dobivenih 12,13 posto glasova. Hrvatska raste odnosi pobjedu i u Bujama, gdje osvaja 32,40 posto glasova, a pobjeđuju i u Umagu s 37,48 posto. U svim ostalim gradovima u Istri prevlast ima zajednička lista IDS-PGS-RI, a napeto je bilo još samo u Labinu, gdje IDS pobjeđuje sa 172 glasa razlike u odnosu na SDP-ovu koaliciju.

Grbin: Izbori pokazali da su Istra i Rijeka utvrde hrvatske ljevice
Izborni rezultat komentirao je SDP-ovac Peđa Grbin koji je iskoristio priliku da zahvali biračima na iznimnoj podršci koaliciji Hrvatska raste u cijeloj 8. izbornoj jedinici. Istaknuo je da je i nakon ovih izbora jasno je da su Pula, Istra i Rijeka utvrde hrvatske ljevice.

- Iznimno sam zadovoljan potporom koju sam dobio od birača i ona je pokazala da sam prethodne četiri godine bio pravi glas svojeg biračkog tijela, a takva potpora pred mene stavlja iznimnu odgovornost da tako nastavim i u narednom mandatu. Što se tiče perspektive za sastav Vlade, siguran sam da ćemo i u iduće četiri godine imati Vladu na čelu s SDP-om. Također, izuzetno mi je drago da potencijalni koalicijski partneri u prvi plan stavljaju programe, a tek iza toga pozicije, kazao je Grbin.


Tireli: Nije se dogodila ujedinjena ljevica
Zadovoljna sam plasmanom u 8. izbornoj jedinici i zahvaljujem biračima koji su pokazali da žele politiku laburista, obzirom da smo ušli u koaliciju i nismo se "uhljebili" te smo dobili preferencijalne glasove što je važno za ideju laburizma.

Drago mi je što smo se u koaliciji u 8 izbornoj jedinici poredali "po starosti", nismo se "uhljebili" i opravdali koaliranje ljevice. Osobno mi je žao što lijeve opcije nisu imale isto razmišljanje jer bi nas danas manje boljela glava.

Ujedinjena ljevica se nije dogodila, i to je stvar političke odgovornosti. Koalicija Hrvatska raste definitivno je pobjednik u Hrvatskoj, dobili su 14 tisuća više glasova od domoljubne koalicije, a nažalost iz povijesti znamo, kako dijaspora glasa, kaže Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista s koalicijske liste Hrvatska raste.

Hrelja: Birači čekaju Mesiju

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koja je na parlamentarne izbore izašla u koaliciji Hrvatska raste komentirao je rezultate izbora.

- Najzanimljivijim se pokazalo to da su izlazne ankete bilo vrlo precizne, čestitamo za tehnologiju. No, mislim da se pokazalo da imamo 20 posto birača koji stalno mijenjaju mišljenja, traže nove ljubavi, čekaju Mesiju koji će riješiti problem. No to baš tako i ne ide. Ali to znači da i nemamo političke kulture. No, takav je naš narod.

Vjerojatno smo i mi odgovorni jer malo radimo s izbornim tijelom, koje u konačnici rezonira da su svi političari isti. Ostali su u igri politički potrošeni ljudi, a malo je novih. Nitko nije očekivao ovakav ishod MOST-a i stoga je teško prognozirati ishod. S IDS-om imamo većinu glasova, posebice ako se tome doda SDSS i manjinski gasovi. No rasplet ovisi i o MOST-u, bez njih nitko ništa ne može. S druge strane, kao vjerni član koalicije trebali bi biti zadovoljni s povjerenjem birača, zaključuje Hrelja.
(D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; L. BAGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter