IDS ostaje u koaliciji, ali očekuje promjenu Plana 21

Jakovčić na presici objavljuje da IDS ostaje u koaliciji (M. ANGELINI)
Jakovčić na presici objavljuje da IDS ostaje u koaliciji (M. ANGELINI)

Suprotno očekivanjima, nakon današnje ostavke ministra turizma Veljka Ostojića, IDS nije izašao iz vladajuće koalicije ni Vlade, već je odlučio prihvatiti prijedlog premijera Zorana Milanovića te za ministra turizma do Uskrsa predložiti novoga kandidata iz svojih redova. Objavio je to predsjednik IDS-a Ivan Jakovičić na  izvanrednoj konferenciji za novinare koja je u pulskom sjedištu IDS-a održana kasno poslijepodne nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Ostavka ministara turizma Veljka Ostojića izazvala je ogromnu medijsku pozornost. Odluka o tome hoće li najjača hrvatska regionalna stranka istupiti iz vladajuće koalicije s nestrpljenjem se iščekivala tijekom čitavog poslijepodneva, a izjava prvog čovjeka stranke iz Pule izravno je prenošena na hrvatskim TV postajama. Jakovčić je tako iskoristio prigodu te naglasio da su definitivno potrebne promjene u koaliciji i da Plan 21 više ne postoji.

Rekao je da očekuje poziv premijera Milanovića i razgovor o budućnosti koalicije.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovičić u obraćanju novinarima kazao je da ga je ministar Veljko Ostojić ujutro nazvao i najavio mu ostavku jer da naprosto ne želi da medijska hajka koja se vodi protiv njega šteti IDS-u i Istri, dakle stranici i regiji iz koje dolazi, i to naročito zbog činjenice što mnogi to povezuju s lokalnim i regionalnim izborima, a napad na njega se povezuje i s predstojećim izborima za Europarlament.

- Želim se ovom prilikom zahvaliti Veljku na svemu onome sjajnom i odličnom što je učinio u hrvatskoj Vladi. Mnogi su ga proglašavali najboljim ministrom u Milanovićevoj Vladi. Pokazao se kao čovjek koji je definitivno u ovom trenutku najbolji stručnjak za turizam u Hrvatskoj. Ovim činom Veljko je pokazao i hrabrost i odgovornost, i što je najvažnije - principijelnost u politici. Toga u hrvatskoj politici nedostaje. Ponosan sam što imam prijatelja koji je pokazao koliko mu je stalo do onoga što su njegovi ideali, a ne do onoga što je ministarska fotelja, rekao je Jakovčić.

Ponudu premijera Milanovića IDS-u da stranka predloži novog kandidata za ministra IDS će prihvatiti jer, kako je pojasnio njezin prvi čovjek, želi graditi, a ne želi rušiti.

- Zemlja je u izuzetno teškom stanju i razbijanje ove koalicije nije ono što građani očekuju. Građani očekuju odgovorno upravljanje ovom državom, a IDS je jedna od onih stranaka koja sigurno želi odgovorno sudjelovati u vlasti na bilo kojoj razini. Destabilizacija zemlje sigurno nije ono što je politika IDS-a. Građani su puno očekivali od nas, puno toga nismo ostvarili. Stavimo ruku na srce, Plana 21 više nema, potreban je definitivno novi dokument i program za budućnost zemlje, rekao je Jakovčić.

Dodao je da IDS želi participirati u vlasti zbog novih pozitivnih promjena koje je potrebno učiniti. "Koalicijski partneri moraju komunicirati, vlast mora komunicirati sa sindikatima, s poduzetnicima, sa svim interesnim skupinama, nevladinim udrugama. Mi ne možemo ostati sami kao vlast jer nećemo promijeniti trendove, a velika većina građana smatra da vlast ide u krivom smjeru", naglasio je nadalje.

Rekao je da iz koalicije ne istupaju jer su odgovorna stranka i jer žele preuzeti odgovornost za budućnost zemlje.

- Bez IDS-a se može, mi smo svjesni naše veličine, ali siguran sam da možemo dati kvalitetan doprinos u promjeni smjera u kojem ide ova država i zato smo spremni još jednom zasukati rukave i pokazati zajedništvo jer u suprotnom nikome neće biti dobro, ponajmanje građanima ove zemlje, naglasio je Jakovčić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Jakovčić je rekao da će se Veljko Ostojić povući s njegove kandidacijske liste za Europarlament te da o kandidatima za novog ministra turizma još nisu razgovarali. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter