IDS nije talac politicke trgovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS-ov saborski zastupnik i najžustriji istarski kriticar svih dosadašnjih vlasti u Zagrebu Damir Kajin osvrnuo se na najave stranackog kolege Ivana Jakovcica da kani napustiti politiku.

- Polako s Jakovcicevim povlacenjem iz politike. Još cemo mi, a i svekolika javnost, gledati, slušati i trpjeti Ivana Jakovcica. Jedno mu moramo priznati, a to je da je ostavio traga na istarskoj i hrvatskoj sceni...  Ono što je sigurno jest to da ce Jakovcic ostati u politici. Konacno, kao predsjednik IDS-a ima mandat do rujna 2013. i do tada mora voditi stranku, kaže Kajin.

- Pošteno je s njegove strane spram istarske i hrvatske javnosti da najavi svoje ambicije, i to blagovremeno. Istru kriza nije zaobišla, no još uvijek su prilike bolje nego drugdje u Hrvatskoj...  Istra danas i unazad 10 godina nije ista, i nitko ne može kazati da Jakovcic u ovih 10 godina nije ostavio pozitivnog traga, istice Kajin.

Kljuc Jakovciceve odluke je ocigledno napeto stanje izmedu IDS-a i SDP-a. "Brijuni rivijera", umaška vlast, izjave Pede Grbina... Kajin smatra da je to kljuc mnogih odluka u 2012. godini.

- IDS i SDP nisu sijamski blizanci, niti politicki antipodi. U citavom nizu stvari smo jako bliski, ali u nekima dijametralno suprotni. Meni kao zastupniku ne svida se nova porezna politika, ne svida mi se Vladin odnos prema brodogradnji, kao što se njima ne svida projekt "Brijuni rivijera". IDS je lojalan koalicijski partner na nacionalnoj razini kao što su oni korektni u Istri. Kakav ce biti nastup IDS-a i SDP-a za godinu dana, ne znam. Istra nije nicije leno, pa niti IDS-ovo, ali znam da svatko tko želi uspjeti u Istri mora se držati IDS-ovih vrijednosti.

Drugi kljucni kamen spoticanja je ocigledno EU parlament, u kojem nece sjediti Jakovcic.

- Vladajuca koalicija u RH dogovorila se oko EU parlamenta i IDS je podržao taj prijedlog jer je lojalan partner u koaliciji. IDS-a nema u EU parlamentu jer je SDP (citaj Milanovic) dao prednost Pupovcu. I zato Pupovcu kapa dolje. Smatram da je takva odluka Milanovica bila jasna poruka IDS-u, a Jakovciceva uzvratna poruka dijelu vladajuce koalicije bila je - "nema trgovine". Slicno se dogodilo 2001. za vrijeme Racanove Vlade kada je IDS izašao iz Vlade. (Cristian Bruno GALIC)

OPŠIRNIJE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter