IDS: Ne želimo lički tartuf ni kvarnersku malvaziju

Boris Miletić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Vodstvo IDS-a na današnjoj konferenciji za novinare ponovno je oštro osudilo nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju prema kojem bi na mala vrata došlo do ukidanja Istarske županije. Osim deklarativno, stranka poduzima i konkretne korake inzistirajući da se o očuvanju Istre kao samostalne regije razgovara i s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, kojima su i uputili službeni zahtjev za razgovor, a o ovoj će temi na izvanrednoj sjednici Skupštine uskoro razgovarati i županijski vijećnici. 

- Građani Istre su uznemireni ovakvim prijedlogom i pripojenju Istre sjevernom Primorju i Lici. Želimo sjesti za stol i razgovarati jer ovo je pitanje koje nadilazi sve političke opcije, izjavio je potpredsjednik IDS-a Boris Miletić i dodao da su decentralizacija i regionalizam bili uvjet za pristupanje Kukuriku koaliciji te da Plan 21 treba ispoštovati.

- Cijelo vrijeme pozivamo na dijalog, a o novom prijedlogu doznali smo iz medija. Jedna smo od najrazvijenijih i najkonkurentnijih regija i naš udio u državnom proračunu je itekako velik pa naši građani valjda imaju pravo usluge državne uprave dobivati ovdje gdje žive. Istra ima moralno, povijesno, političko i gospodarsko pravo na samostalnost svoje regije, rekao je Miletić.

Na upit hoće li IDS uvjetovati svoju poziciju u vladajućoj koaliciji ne postigne li se kompromis Miletić je odgovorio da pitanje koalicije nije tema, već poštivanje principa za koje se stranka zalagala u dogovaranju Plana 21.

- IDS nikada nije inzistirao na ministarskoj fotelji ili funkcijama u Saboru, već na samostalnoj regiji, izgradnji nove bolnice, Ipsilona, kampusa. Najlakše je napustiti koaliciju. Donesete odluku i nema vas unutra i što tada? Sa strane vikati, goniti, zvati na uzbunu. Tu nema koristi za naše građane. Nikada nisam kalkulirao što bi bilo kad bi bilo, u koaliciju smo ušli u dobroj vjeri i ničim je nismo pokušali dovesti u pitanje, rekao je Miletić.

Istarski župan Valter Flego veli da se protivi uklapanju Istre u novu neprirodnu regiju koja bi se trebala zvati Sjeverni Jadran i Lika.

- To je otežavanje i poskupljivanje života našim građanima koji trebaju uslugu iz javnog sektora. Imamo snažno izražen regionalni identitet i na tome gradimo svoju prepoznatljivost, konkurentnost i proizvode. Ma, što ćemo sutra sve naše proizvode zvati drugačije,  zar ćemo imati sjevernokvarnersku malvaziju ili lički tartuf, zapitao se Flego. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter