IDS ne vjeruje u planove ministara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnik IDS-a Damir Kajin u cetvrtak je u Saboru tijekom rasprave o paketu poreznih zakona ponovo kritizirao Vladine gospodarske mjere. On je, naime, govoreci uime IDS-a, u svom desetminutnom istupu cak tri puta iznio sumnju u projekciju gospodarskog rasta na kojoj Vlada temelji i proracun za 2012. i sve druge mjere ekonomske politike.

- Pred nama je 2012. godina. Ja osobno sumnjam da 2012. godine može BDP rasti za 0,8 posto u odnosu na 2011. godinu. Ja bih volio da se to dogodi, medutim, na neki nacin sumnjam, rekao je Kajin. Potom je to isto ponovio još jednom tijekom rasprave, da bi je ipak zakljucio "u nadi da ce rast BDP-a u iducoj godini doista biti 0,8 posto".

Kajin je dodao i da se boji povecanja PDV-a, te naveo primjer "kada je Njemacka 2008. pocela padati u recesiju, a kancelarka Merkel smanjila PDV za jedan posto i svima poslala poruku da valja raditi i trošiti". - Jednom rijecju sve je cinila da se zavrti ekonomija, A sada Hrvatska cini drugacije, rekao je Kajin.

Vladine prijedloge kritizirali su i HDZ-ovci. Martina Dalic je rekla da se "kroz ove porezne zakone nešto daje i nešto se uzima, proracun u biti ostaje bez prihoda, a ukupan ucinak paketa je prorecesijski".

- Osobna potrošnja cini nešto više od 60 posto BDP-a. Povecanjem PDV-a za dva posto smanjuje se raspoloživi dohodak i nedvojbeno smanjuje potrošnja. Tijekom prošle godine napokon smo poceli opažati pozitivne trendove i pomake u osobnoj potrošnji. To ce sada nestati, rekla je Dalic.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je da bi medustopu PDV-a od deset posto trebalo uvesti i za struju i plin za kucanstva cime bi se preveniralo povecanje cijena do cega ce doci nakon ulaska u EU.

Ministar financija Slavko Linic rekao je da je "najveci problem u Hrvatskoj investicijska potrošnja". - Ako želimo nešto mijenjati moramo to na nacin da okrenemo trend investicijske potrošnje. Jer samo to ce znaciti veci broj zaposlenih, vracanje ljudi u gospodarske aktivnosti, a onda kroz placu ipak malo veci životni standard jer sam zaraduješ za svoje rashode. Osnovni problemi Hrvatske su nekonkurentno gospodarstvo. Razlozi nekonkurentnosti su prevelika cijena rada i parafiskalni nameti. To je razlog da imamo slab izvoz, zakljucio je Linic. (Z. CRNCEC, D. CIGLENECKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter