IDS ne preuzima odgovornost za poteze Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plan 21 više ne postoji, a nema ni dijaloga unutar koalicijske Vlade. Plan s kojim smo izašli pred građane nije ispunjen i ova Vlada mora biti svjesna da su birači od nas imali velika očekivanja koja su uglavnom neostvarena, rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Naglasio je da IDS, osim u sektoru turizma gdje imaju ministra, ne može preuzeti odgovornost za poteze Vlade, prvenstveno kada je riječ o smanjenju plaća za tri posto, ali i najavama vezanim uz smanjenje minusa na tekućim računima.

- Što se tiče smanjenja plaća, imamo protuprijedlog logikom progresivnog oporezivanja, na način da onaj tko ima veliku plaću plati više, a oni s malim primanjima ne trebaju ništa platiti. Jasno mi je da treba popuniti proračun, ali da se svima uzima tri posto, to nije rješenje. O tome, ali ni o limitiranju minusa na tekućim računima na razinu jedne plaće s nama nitko nije razgovarao. Problem treba rješavati u korijenu i baviti se problemom zbog koje građani te minuse trebaju, a ne ovakvim financijskim akrobacijama, veli Jakovčić.

Na pitanje je li, zbog svega što navodi, zatražio sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem ili ministrom financija Slavkom Linićem, ističe da je prvi susret još prije godinu dana sam inicirao, a zadnjih nekoliko mjeseci nisu se susretali. Nakon ozbiljno narušenih odnosa u Istri ovlastio je Borisa Miletića da sada stranku zastupa na sastancima Kukuriku koalicije, ali nikakve inicijative za sastankom još nije bilo.

- Jasno mi je da veliki problemi postoje i u odnosima HNS-a i SDP-a i to nije dobro, ali treba sjesti i razgovarati. Nisam sujetan, sigurno bih se odazvao kada bi me Milanović pozvao. Puno veći problem je u funkcioniranju i načinu donošenja odluka unutar koalicije, kaže Jakovčić.

Na konstataciju da, uz Ostojića na čelu Ministarstva turizma, IDS ima svog čovjeka i u važnom resoru Ministarstva gospodarstva, Darka Lorencina, veli da je Ministarstvo turizma u godinu dana napravilo sve ključne reforme za konkurentnost turizma, dok Lorencin ima nezahvalan posao jer do stranih ulagača nije lako doći, budući da zemlja očito nije konkurentna.

Po njegovim riječima, IDS podržava koalicijsku Vladu i u ovom trenutku ne vidi alternativu, ali koalicija mora utvrditi politički prostor za razgovor.

- Vlada treba ostati stabilna do ulaska u EU jer s time se ne smijemo igrati. No, ako na jesen ne bude bolje, moramo ozbiljno vidjeti kako dalje, jer tada će biti jasno da nismo sposobni izvući zemlju iz krize. Nisam očekivao da ćemo preko noći imati rješenja, ali više od godinu dana smo izgubili samo na analizu stanja. Po pitanju decentralizacije ništa nije učinjeno. Dapače, centralizacija je veća nego u vrijeme bivše Vlade, o čemu svjedoči i to što se velik broj institucija seli u Rijeku, zaključio je šef IDS-a. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter