IDS ne podržava prijedlog državnog proračuna

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Klub IDS-a, PGS-a i RI-Ja neće podržati prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020.", izjavio je u saborskoj raspravi zastupnik IDS-a Tulio Demetlika.

Demetlika je istaknuo da projekcije ukazuju da će glavni generator rasta hrvatskog gospodarstva biti osobna potrošnja te je napomenuo da rast temeljen na domaćoj potrošnji otvara rizike za održivost rasta, naročito ako se ne provedu ozbiljne strukturne reforme.

Demetlika je spomenuo sektore u koje je Vlada propustila uložiti ili ulaže premalo sredstava kao i dosadašnjih godina, pa tako, na primjer, proračunska sredstva namijenjena za željeznicu nisu dostatna, a osim toga, nedovoljno se ulaže u gradnju novih i rekonstrukciju postojećih željezničkih pruga, poput teretne pruge Lupoglav-Štalije iz luke Bršica u Istri koja bi mogla i trebala biti najjeftinija poveznica za prijevoz roba s Jadrana u središnju Europu ili nizinske pruge Rijeka-Zagreb.

Zastupnik je napomenuo da su ulaganja u Istarsku županiju preskromna.

- U ovom se proračunu ne vidi ni vizija ulaganja u budućnost Istre od strane države. Ulaže se samo u ono što je najnužnije i ni korak dalje od toga. Opet ne gledate dugoročno i održivo. O nužnosti decentralizacije Klub IDS-a s ove govornice govori stalno. I nastavit ćemo, jer ne samo da se još ništa nije promijenilo po pitanju decentralizacije, nego ide na gore, prema još većoj centralizaciji, poručio je Tulio Demetlika.

- Kad već niste omogućili lokalnoj razini da kroz funkcionalnu i financijsku decentralizaciju maksimalno razvija svoje sredine i da za svoje poteze i politike preuzme punu odgovornost, očekivali smo da ćemo u proračunu vidjeti kako pomažete lokalnim jedinicama onim novcem koji nije njima dan na raspolaganje. Međutim, u proračunu nema predviđenih sredstava za sanaciju i dogradnju domova umirovljenika, škola, specijalnih bolnica, ni domova zdravlja u Istri, dodao je Demetlika.

Naglasio je i da je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli jedino sveučilište kojemu se iz godine u godinu umanjuju sredstva iz državnog proračuna.

- Zbog sporosti Vlade da izmijeni operativne programe kako bi se omogućilo sufinanciranje projekata koji su izostavljeni u postojećim operativnim programima, a izostavljeni su upravo iz razloga nesuradnje državne razine i lokalne samouprave, sad nismo u mogućnosti čak ni kandidirati, a kamoli realizirati bezbroj projekata, naglasio je Demetlika i naveo primjere izgradnje lukobrana u Puli, Poreču, Rovinju, Vrsaru, Taru i Rapcu.

- Da država nije centralizirana i da sav novac ne odlazi u državnu blagajnu, mogli bi i sami realizirati i najzahtjevnije projekte i ne bi trebali tražiti novac iz državnog proračuna za sredstva koja nisu osigurana ovim proračunom, kazao je Demetlika, zaključivši da "upravo iz tog razloga ovakav prijedlog proračuna Klubu IDS-a, PGS-a i RI-ja nije prihvatljiv i nećemo ga podržati". (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter