IDS ne bi bio u Vladi koja bi ukinula regiju Istru

Boris Miletić (M. ANGELINI)
Boris Miletić (M. ANGELINI)

- Dobili ste gotovo apsolutnu podršku za preuzimanje funkcije predsjednika. To na prvi pogled ne izgleda demokratski, pitamo novoizabranog predsjednika IDS-a Borisa Miletića.

- U svim tijelima moguće je bilo istaknuti kandidaturu, a isto se moglo učiniti i na dan održavanja Sabora. Svatko tko je imao ambiciju ili se želio kandidirati, to je mogao učiniti. Ja ne tumačim da to je to nedemokratski, već upravno suprotno. Stranka je jaka, složna i jedinstvena, a podrška koja se vidjela na izbornom saboru, pokazuje da je to bio odabir svih podružnica jer u protivnom rezultati ne bi bilo takvi.

- U kojem ćete smjeru voditi IDS? Hoćete li biti produžena ruka Jakovčića, što Vam se često imputira, hoće li počasni predsjednik i dalje voditi stranku iz sjene?

 - To je uvijek jedna teza koja se pokušava plasirati kada u stranci imate jednu stariju i mlađu osobu. Ista teza pokušavala se plasirati i prilikom mog izbora za gradonačelnika, u smislu da nisam samostalan ili da netko drugi vuče konce. Ako nemate neki drugi argument kojom biste tu osobu pokušali prikazati u negativnom svjetlu, onda je najlakše reći "on je poslušnik i mora bespogovorno slušati nekog nadređenog". Siguran sam da građani Pule ne bi direktnim izborom izabrali čovjeka koji nije samostalan u odlučivanju.

- Vaše ambicije u politici. Predsjednik ste jedne od najjačih regionalnih stranaka. Što dalje? Mjesto u Vladi, ministarstvo ili ostajete u Istri?

- Ja sam gradonačelnik već treći mandat i to ću sigurno odraditi do kraja, a hoću li se ponovno kandidirati za gradonačelnika, stvarno je prerano govoriti. Politički cilj nam je osvojiti mjesto u EU-parlamentu, podržati Ivu Josipovića za predsjednika Republike, zadržati Klub od tri zastupnika u Saboru i ponovno dobiti povjerenje građana za upravljanjem Istrom. IDS nikada nisu zanimale fotelje i kad god smo ulazili u koaliciju to nije bilo uvjetovano nekim pozicijama ili funkcijama. Kada bi netko ukinuo Istru kao samostalnu regiju, odnosno samostalnu županiju, s takvim partnerima IDS sigurno više ne bi bio. U tom slučaju više ne bismo sjedili u Vladi.

- Vi ste i pulski gradonačelnik. Postoje i mišljenja da je Pula zapuštena...

- Slažem se da bi moglo biti ljepše i bolje, no meni je važnije zadržati postojeći društveni i socijalni standard građana, nego trošiti proračunske novce na nekakvo šminkanje jer to je u principu najjednostavnije. Urediti fasade, počistiti ulice i napraviti parkove je nešto što ne košta previše. Puno je važnije uložiti sredstva u temelje grada, a to je infrastruktura. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter