IDS na izbore izlazi s PGS-om i Listom za Rijeku

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Istarski demokratski sabor na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno, odnosno u koaliciji s regionalnim strankama Primorsko-goranski savez i Lista za Rijeku, priopćio je nakon današnjeg pazinskog sastanka Savjeta IDS-a predsjednik stranke Boris Miletić. Miletić će biti nositelj liste, na drugom i trećem mjestu bit će Giovanni Sponza i Tulio Demetlika, a ostali kandidati IDS-a na listi za osmu izbornu jedinicu bit će Sandra Ćalić Kuhar, Dorotea Pešić Bukovac, Emil Daus, Sara Bužleta, Roberto Žigulić, Roberta Kalčić Savatović, Marin Grgeta i na četrnaestom mjestu Valter Flego.

Miletić je dajući novinarima izjavu nakon sjednice Savjeta rekao da su na svim stranačkim tijelima, Predsjedništvu i Savjetu, odluke o načinu izlaska na izbora i o sastavu liste donijete jednoglasno i u pozitivnoj atmosferi. "Potvrdili smo svoje jedinstvo i dosljednost u borbi za interese Istre", rekao je Miletić, i naglasio kako će glavna tema predstojećih izbora biti decentralizacija, nužna za brži gospodarski oporavak Hrvatske i za otvaranje novih radnih mjesta. Zato se IDS udružio s najjačim hrvatskim regionalnim strankama, "koje su svojim konkretnim i dugogodišnjim radom pokazale da im je istinski stalo do naših regija i koje su jedina prava garancija da će se glas naših lokalnih sredina zaista čuti u Zagrebu".

Miletić je izrazio uvjerenje da samo jaka regionalna opcija može natjerati Vladu u Zagrebu da ispuni svoje obveze prema Istri, potkrjepljujući ovu tvrdnju podsjećanjem "da smo samo u posljednje dvije godine našom upornošću i dosljednošću uspjeli pokrenuti izgradnju pulske Opće bolnice, zaustaviti proces seljenja državnih institucija iz Istre, vratiti trgovački sud u Pazin te smo se izborili za usvajanja prostornog plana koji predviđa plin kao energent TE Plomin".

U nadolazećoj kampanji IDS želi "građanima Hrvatske pokazati snagu Istre i pokazati da je IDS već 26 godina generator te snage", dodajući da je "IDS jedina stranka kojoj je istinski stalo do Istre, koja ne ide po mišljenje u Zagreb i kod koje nema kompromisa kad je u pitanju dobrobit Istre i njenih građana".

Što se tiče šire političke suradnje, Miletić je istaknuo kako je IDS-u za suradnju prihvatljiva opcija lijevi liberalni centar, ali niti jedna stranka neće kod ISD-a imati bjanko povjerenje, već će uvjet za suradnju biti konkretni projekti i jamstvo da će se konačno krenuti u decentralizaciju zemlje.

Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter