IDS: Koalicijski dogovor ovisi o izbornom programu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladajuća Kukuriku koalicija SDP-a, IDS-a, HNS-a i HSU-a, pojačana Hrvatskim laburistima, dogovorit će se do 11. srpnja, dok će se koalicijski sporazum potpisati nekoliko dana kasnije, 15. srpnja, čuje se u političkim kuloarima, a što prenose i neki mediji. Dok dio stranaka sadašnje (i buduće) koalicije potiho potvrđuje kako su spremni za obnovu političkog saveza na ljevici, u IDS-u još ne otkrivaju karte i planove za budućnost.

"Kao odgovorna stranka, ne želimo komentirati medijske navode jer smatramo da nije ozbiljno
razgovarati o koalicijskim pitanjima putem medija. IDS je stranka koja poštuje svoj statut i interne procedure, pa će i odluka o eventualnoj koaliciji biti donesena kad za to dođe vrijeme. Međutim, ako je predloženi rok za predizborne dogovore točan, onda očekujemo da će do tada biti poznati programi i prioriteti ove koalicije. Do tada očekujemo također da će građani, posebice oni na području Istre i Kvarnera, koji su gotovo plebiscitarno podržali ovu Vladu, dobiti odgovor zašto se nisu realizirale sve točke programa, poput decentralizacije Hrvatske", odgovaraju iz IDS-a na naš upit.

U toj stranci ponavljaju kako koalicijski dogovor ovisi o izbornom programu, a ne o strankama koji je sačinjavaju.

"Ponavljamo, za nas su konkretni projekti, politike i mjere koje
bi ta koalicija zagovarala puno važnije od sastava koalicije. U fokusu IDS-a bili su i ostaju isključivo interesi naših građana.

Dakle, kad su koalicijski dogovori u pitanju, jedini odgovoran pristup je onaj programski. To je
uobičajena praksa u najrazvijenijim zemljama Europe i tome bi i Hrvatska trebala težiti," poručuju iz IDS-a. (D.G.)
 


Podijeli: Facebook Twiter