IDS: Kajin postao glavni rušilački faktor

Giovanni Sponza, Boris Miletić, Valter Flego i Anteo Milos (M. MIJOŠEK)
Giovanni Sponza, Boris Miletić, Valter Flego i Anteo Milos (M. MIJOŠEK)

- Damir Kajin je višemjesečnim napadima napravio atipičan politički zaokret i od sebe učinio glavni rušilački faktor svega onoga što je 20 godina zagovarao i cijenio.

Pitanje je kada će on sam početi vjerovati da nikad nije živio u Istri, da nikad nije vjerovao u regionalizam ili pak da nije bio član IDS-a, jer kako drugačije shvatiti njegove optužbe da u Istri žive isključivo mafijaši i mešetari zemljištem koje hitno treba kolonizirati i staviti pod šaku Zagreba, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu stranke saborski zastupnik i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza, referirajući se na Kajinove izjave vezane uz Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Sponza je naglasio da Kajin ni sekunde nije radio u proceduri tog zakona, ali si, tvrdi, itekako uzima za pravo diskreditirati istarske načelnike i gradonačelnike.

- Osviještena Vlada pokojnog Ivice Račana 2001. godine predlaže da se u zakonu naloži obveza gradovima i općinama da moraju donijeti program raspolaganja, koji je osnovni temelj da bi se raspisivali natječaji. Tim su se programom štitila mala obiteljska gospodarstva i poljoprivrednici, a sada je novim zakonom taj program izbačen, čime se potencijalno otvara prostor da jedan moćnik dođe u posjed svih poljoprivrednih površina, upozorio je Sponza.

Izjave nekadašnjeg kolege pogodile su i novigradskog gradonačelnika Antea Milosa, koji veli da su ga nakon optužbi u medijima kontaktirali brojni poljoprivrednici, ogorčeni što ih se proziva za mešetarenje. Milos tvrdi da se radi o ljudima koji su svojim rukama stvorili nove vrijednosti i zapuštenu zemlju stavili u funkciju te je pretvorili u najplodnije vinorodno područje.

Ogorčen je bio i Valter Flego, koji je rekao da u svom gradonačelničkom mandatu nije urbanizirao ili prenamijenio niti jedan kvadratni centimetar.

- Kao gradonačelnik Buzeta radim po prostornom planu iz 2005. godine, koji je napravljen na temelju izmjena i dopuna PP-a iz 1998. godine, a koje je potpisivao tadašnji predsjednik Županijske skupštine Damir Kajin.

Prepirke oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu pokazuju da će ovi lokalni izbori biti borba za opciju koja želi centralizaciju ili pak za našu opciju, za koju regionalizam nema alternative, rekao je Flego.

Naglasio je da se više niti jedna Vlada prema Istri neće ponašati po principu toplo-hladno i da Istra neće biti taocem nikakvih koalicija.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić smatra da se Istra može ponositi razvojem poljoprivrede i autohtonih proizvoda. Dodaje da je brend istarskih vina i maslinovih ulja prepoznat u cijelom svijetu. To je, po njegovim riječima, prvenstveno zasluga poljoprivrednika, ali i IDS-ove uprave. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter