IDS izlazi samostalno, pridružit će im se PGS

Giovanni Sponza, Tulio Demetlika i Boris Miletić (M. ANGELINI)
Giovanni Sponza, Tulio Demetlika i Boris Miletić (M. ANGELINI)

Savjet IDS-a je u srijedu navečer na sjednici donio odluku o samostalnom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore, normalno očekujući da će nam se pridružiti Primorsko-goranski savez nakon odluke na svojim stranačkim tijelima, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić u pazinskom Spomen domu.

Odluka je donesena jednoglasno, nakon sjednice koja je potrajala sat i pol, a o koaliranju na idućim izborima glasovali su svi članovi predsjedništva stranke, predsjednici podružnica te predsjednici zajednica podružnica.

"Jako sam zadovoljan atmosferom koja je vladala na sjednici i pozitivnom energijom, i drago mi je da tako bitna i odgovorna odluka za naše građane donesena jednoglasno. IDS i PGS surađuju dugi niz godina, dijelimo jednake programske osnove, a to su: regionalizam i decentralizacija. Mislimo da hrvatske regije moraju biti snažno zastupljene u Hrvatskom saboru, a IDS i PGS sigurno to mogu jamčiti svojim regijama. Cijelo smo vrijeme inzistirali na programu čime smo dokazali da nam je doista stalo do konkretnih mjera i politika poput decentralizacije države i konkretnih projekata za dobrobit življenja naših građana", kazao je Miletić.

Zbog čega se definitivno odustalo od koalicije sa SDP-om s kojim je IDS na prethodnim parlamentarnim izborima činio Kukuriku koaliciju (SDP, HNS, IDS, HSU), zanimalo je novinare.

- Inzistirali smo na sadržaju, ali nismo dobili jasan znak i poruku što ta koalicija misli raditi u naredne četiri godine. Nismo saznali koji je njihov stav o decentralizaciji, hoće li Hrvatska ići k dodatnoj centralizaciji ili će poput drugih najrazvijenijih europskih zemalja biti decentralizirana zemlja gdje će regije, gradovi i općine imati alate i ovlasti, ali i odgovornosti, kao najbliže tijelo svojim građanima, kako bi mogli unaprijediti život svojih građana i potaknuti razvoj gospodarstva, nastavio je Miletić, dok je novinare zanimalo koliko očekuju osvojiti zastupničkih mjesta u Saboru.

"Imamo stabilno biračko tijelo i uvjeren sam da građani prepoznaju dosljednost i vjerodostojnost IDS-ove politike u proteklih 25 godina", kazao je Miletić, a na inzistiranje novinara očekuju li se tri mandata predsjednik je odgovorio potvrdno poručivši da će IDS i dalje imati svoj klub zastupnika u Saboru. Budući da je u svojim nedavnim izjavama predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala podršku ideji decentralizacije zemlje Miletić je upitan drži li IDS "u šahu" i SDP i HDZ, na što je odgovorio: "Prije svega radimo na dobrobiti naših građana te se zalažemo za decentralizaciju od osnutka stranke, jer su to naše programske osnove i temeljne vrijednosti IDS-a i držimo do svoje vjerodostojnosti i dosljednosti". (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter