IDS: Istrijani pokazali zrelost

Ne možemo biti skroz zadovoljni na referendum je izašlo manje od 40 posto građana - Boris Miletić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Ne možemo biti skroz zadovoljni na referendum je izašlo manje od 40 posto građana - Boris Miletić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Član predsjedništva IDS-a i istarski župan Valter Flego te potpredsjednik stranke i pulski gradonačelnik Boris Miletić komentirali su na današnjoj konferenciji za novinare rezultate nedjeljnog referenduma na kojem se 58,23 posto istarskih glasača izjasnilo protiv. Smatraju da je time Istra ponovno pokazala da je predvodnica po pitanju poštivanja ljudskih i manjinskih prava te da je u tome drugi trebaju slijediti.

- Drago mi je da je Istra glasala protiv, jer na postavljeno referendumsko pitanje mi smo odgovorili još prije više od 20 godina zbog čega danas na našem području njegujemo toleranciju i suživot bez obzira na naciju, vjeru, seksualno opredjeljenje i spol, kazao je Flego. No, tvrdi, ne može biti skroz zadovoljan jer referendum je oblik neposrednog odlučivanja građana i trebao bi biti praznik demokracije, a to se, smatra, u nedjelju nije dogodilo jer je na referendum izašlo manje od 40 posto građana.

Flego se osvrnuo i na prikupljanje potpisa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kazavši da Istra njeguje toleranciju i suživot i protivi se svakom obliku diskriminacije.

Potpredsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić iskoristio je priliku da čestita građanima Istre što su se izjasnili protiv, rekavši da su Istrijani i ovaj put pokazali veliku zrelost koju imaju samo najrazvijenije zapadne zemlje.

- Istra treba ostati predvodnik u Hrvatskoj i ne smije se u tome sputavati. Imamo kapacitete da se razvijamo drugačijim tempom i želimo da i drugi uhvate korak s nama, a ne da nas se vuče unazad. Ovo što se dogodilo u nedjelju upravo je korak unazad za cijelu Hrvatsku. - Uvažavamo i pravo na drugačije mišljenje bez podcjenjivanja bilo koga, no postoje stvari oko kojih ne možemo popuštati, a to su ponajprije dvojezičnost i pravo manjina da govore svojim jezikom i pišu svojim pismom, kazao je potpredsjednik IDS-a.

Zašto IDS nije ranije iskazao stav?
Miletića smo suočili s komentarima koje je na svom Facebooku profilu napisao županijski pročelnik i istaknuti funtanjanski IDS-ovac Marin Grgeta. On je, naime, ustvrdio da IDS "iz dnevnopolitičkih razloga nije mogao voditi pravu kampanju", da su mogli "malo doprinijeti, ali puno izgubiti" te da mogućih 50-ak glasova za referendum ne znači ništa, a IDS-u "lako moguće i jedan mandat, što nije na čast ali je tako". Komentirajući Grgetu, Miletić je rekao da je IDS stranka koja ima pravo na različita mišljenja unutar svojih redova.

- Ako netko od naših članova ima takav stav, to je njegovo pravo, no smatram da je izjava našeg glavnog tajnika bila vrlo jasna i svatko tko prati naš rad zna da smo mi apsolutno liberalna stranka te da je naš stav jasan od samog početka, kazao je Miletić.

Izgradnja bolnice korak do cilja

Gradonačelnik je danas također izjavio da je izgradnja pulske Opće bolnice na korak do cilja. Naime, u petak je na sjednici NO Hrvatske banke za obnovu i razvoj potvrđen prvi dio kredita za izgradnju nove bolnice. "HBOR se obvezao da će neovisno o ishodu pregovora s Europskom investicijskom bankom osigurati izvore financiranja za drugi dio kredita, odnosno da će osigurati preostalih 300 milijuna kuna", rekao je Miletić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter