IDS: Istra ne može biti dio druge regije

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

- Ovom deklaracijom želimo reći samo jedno, a to je da je Istra samostalna regija i da ne prihvaćamo predložena planska područja kojom se Istru želi zapravo pripojiti sjevernom Jadranu i Lici, kazao je istarski župan Valter Flego po okončanju sjednice Savjeta IDS-a.

Na tom je najvišem tijelu stranke usvojena Deklaracija o regionalnom razvoju kojom se izražava neslaganje s predloženim Zakonom o regionalnom razvoju i najavama novih modela upravnog ustroja države.

Deklaracija će se sutra naći na klupama vijećnika Županijske skupštine, a s obzirom da IDS u koaliciji s HNS-om i Zelenima zauzima većinu na skupštini (24 od 45 vijećnika) za očekivati je da će se takav tekst danas amenovati.

- Istra je po svojim karakteristikama, geografski, kulturno, gospodarski, pa i politički, regija s vrlo jakim identitetom i nemoguće ju je razmatrati samo kao jednu od županija u Hrvatskoj, kazao je potpredsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši da bi o reformi uprave riječ trebali imati građani, a u najmanju ruku predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

- Poštivanje regije Istre bio je jedini preduvjet ulaska IDS-a u Kukuriku koaliciju, kazao je Miletić, dodavši da se oko toga pitanja pregovarati ne može.

"Ono što mi tražimo je da se elementi iz Plana 21, posebice decentralizacija, sprovedu u djelo, jer su za to građani ovoga područja glasali", rekao je Miletić. (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter