"IDS" i "Viva IDS" na stazi dinosaura na Kamenjaku


Staza dinosaura na premanturskom Kamenjaku bila je ovih dana nepoznatim počiniteljima inspiracija za sprejanje po info-pločama i jednom modelu dinosaura. Na svim pločama osvanuli su natpisi "IDS" ili " Viva IDS".

Ploče će se morati nanovo izraditi jer se sprej s njih ne može skinuti, dok će dinosaur bolje proći i samo će ga se prefarbati. Slučaj je prijavljen policiji, saznajemo u Javnoj ustanovi gdje nisu htjeli davati nikakve komentare vezane uz napise.

Na Kamenjaku i model mrava

Plastičnim modelima amonita, rudista, dinosaurusa i morskog psa na stazi dinosura na Kamenjaku pridružuje se uskoro i model mrava. Zašto baš mrav, pojašnjava ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Neven Iveša.

- Jako je važan za kopneni ekosustav jer raznosi sjemenke, nakon čega dolazi do rasta bilja. Važna je i simbioza s leptirom plavcem jer mravi gusjenice leptira plavca nose u svoje podzemne tunele i ondje brinu o njima. Tako omogućavaju njihovo preživljavanje, kaže Iveša.

Mrav je dugačak dva i visok metar, a nakon njega na stazi dinosaura će se izraditi i leteći gmaz. Staza je vrlo popularna i posjećuje ju velik broj posjetitelja jer su modeli dobro uklopljeni u okoliš, dok dio staze prolazi uz jednu od najljepših uvala Kamenjaka Pinižule.

Na stazi je i hotel za kukce gdje će uskoro biti prezentirane prirodne nastambe kukaca poput gnijezda osa, pčela, bogomoljki. (Napisala i snimila T.  GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter