IDS i SDP u politickom boju za Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvoreni sukob izmedu IDS-a i SDP-a nije iznenadio politicke analiticare. Razlicite pozicije dviju koalicijskih stranaka na regionalnoj i nacionalnoj razini uzrokuju i njihove suprotstavljene interese, koji ce eskalirati na sljedecim lokalnim izborima, gdje ce i SDP i IDS pokušati ostvariti prevlast u Istarskoj županiji. Uz to ce pokušati zadržati koaliciju na nacionalnoj razini - iako tri IDS-ova zastupnika nisu previše bitna za stabilnost Vlade Zorana Milanovica.

Koliko ce to biti moguce u situaciji kad SDP polako "krade" IDS-ovu prevlast u Istri, pokazat ce potezi stranackih celnika, ali i prolazak kljucnih projekata, kakav je "Brijuni rivijera", zbog kojih još ima prepirki medu koalicijskim partnerima.

Analiticari kažu da trenutacno zaoštravanje odnosa SDP-a i IDS-a nije od jucer te da su uzroci jasni.

"Odnosi SDP-a i IDS-a zaoštrili su se nakon posljednjih parlamentarnih izbora. Time što je IDS ušao u predizbornu koaliciju sa SDP-om, otvorio mu je svoje biracko tijelo, koje je srodno i slicno. Pocelo se dogadati da su iz birackog tijela IDS-a poceli iskakati biraci i priklanjati se SDP-u zbog njegove nacionalne politike. Prije svega, rijec je o doseljenicima u Istru iz drugih dijelova Hrvatske, koji su se doselili u proteklih dvadeset godina i kojima istarski regionalni identitet ne znaci mnogo. Tu IDS polako gubi utjecaj", smatra neovisni politolog Davor Gjenero.

Da zaoštravanje odnosa nece ugroziti Vladu, smatra dr. Žarko Puhovski. "Mislim da taj lokalni sukob nije opterecujuci za Vladu. Nju ce prije ugroziti moguci sukob oko preuzimanja upravljanja javnim tvrtkama, dok se regionalni sukobi nece pretociti na odnose u Banskim dvorima", veli on.

Za ocekivati je da se prepirke i "razmjena vatre" izmedu IDS-a i SDP-a nastave sve do lokalnih izbora u svibnju 2013. godine. Zajednicki izlazak na te izbore trenutacno se cini nemogucim i analiticarima.

Hoce li se pak u sukobu na istarskoj ljevici pojaviti i neki novi igraci, unutar IDS-a i SDP-a ili izvan njih, uskoro ce se vidjeti. To bi moglo odrediti ne samo intenzitet, nego i rok trajanja tog ocekivanog sukoba medu koalicijskim partnerima. (Analizira Dubravko GRAKALIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter