IDS i istarski HNS potpisali sporazum o suradnji


Istarski demokratski sabor i Hrvatska narodna stranka potpisali su danas sporazum o suradnji na lokalnim i regionalnim izborima te će na izborima za županijsku Skupštinu i pulsko Gradsko vijeće nastupiti sa zajedničkom listom.

"Nama je poznat dosadašnji rad Valtera Flega kao buzetskog gradonačelnika. On ima znanje i obrazovanje, a uvjerili smo se i u njegove upravljačke i operativne sposobnosti. Flego posjeduje razum i političku mudrost te u ozbiljnim situacijama neće izazivati konflikte. Došlo je vrijeme kada su nam potrebni političari koji će ponuditi razum, a ne emocije. U vremenima kada će se trebati angažirati oko europskih projekata Flego će znati okupiti stručne ljude oko sebe. On je garancija daljnjeg razvoja Istre", kazao je predsjednik istarskog HNS-a Veljko Ivančić.

Tedi Chiavalon, glavni tajnik IDS-a, rekao je da je sporazum s istarskim HNS-om logičan slijed dugogodišnje suradnje dviju stranaka te je u sljedećim tjednima najavio i sporazume s Talijanskom unijom te predstavnicima manjina - Srbima, Bošnjacima i Albancima, s kojim se upravo vode razgovori.  

Valter Flego je primijetio da je HNS mogao birati između modernog i konstruktivnog programa te destruktivnog bez prostora za napredak. "HNS-ov odabir dobar je za Istru", rekao je. 

Na pitanje novinara kako u IDS-u komentiraju podršku koju je županijski HSU dao Damiru Kajinu, rečeno je da riječ o nategnutoj odluci budući da ona nije bila jednoglasna. Ivančić je pak kazao da im je središnjica u Zagrebu prepustila da sami odluče o tome s kim će u Istri koalirati. Potpredsjednik županijske organizacije Darko Kranjčić jedni je iz županijskog HNS, rekao je Ivančić, bio protiv koaliranja s IDS-om.

Iako su novinari inzistirali, predstavnici IDS-a ni HNS-a nisu željeli odgovoriti na pitanja o eventualnim dogovorenim pozicijama u vlasti ako pobijede na izborima. O tome će odlučivati naknadno. (V. KAPELOTO, snimio M. MIJOŠEK)

Središnjica bez komentara, koalicija legitimna

Središnja tijela Hrvatske narodne stranke, kao i njezin predsjednik Radimir Čačić nisu željeli komentirati stajališta potpredsjednika županijske organizacije Darka Kranjčeca, koji se na današnjoj konferenciji za novinare pobunio protiv koalicije HNS-a i IDS-a u Istri.

- Nemamo namjeru komentirati poteze gospodina Kranjčeca jer je županijski HNS postupio posve legitimno i legalno. Oni su između dva partnera iz Kukuriku koalicije, SDP-a i IDS-a, odabrali IDS za izbornu koaliciju, i to je njihovo pravo. Na sastanku gdje se to odlučivalo omjer glasova bio je devet naspram jedan, rekao nam je izvor u zagrebačkoj središnjici HNS-a.

 U HNS-u su naglasili da neće poduzimati sankcije protiv Kranjčeca te da on u Buzetu može koalirati s kime hoće.

- Mi koaliramo s IDS-om za Županijsku skupštinu i u gradu Puli. To smo potpisali u petak, a u drugim općinama i gradovima moguće su drukčije koalicije. Ipak su to lokalni izbori, poručuju iz središnjice HNS-a. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter