IDS i HSU spremni za izbore

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

U vodećim političkim strankama proglašena je predizborna mobilizacija. Iako datum parlamentarnih izbora još nije poznat, stranački lideri ozbiljno su shvatili neslužbene najave s Iblerova trga kako SDP i premijer Zoran Milanović razmišljaju o izlasku na birališta još prije ljeta. Prvi datum koji se spominjao bio je 17. svibnja, no politički kuloari su skloniji su lipanjskim ili čak srpanjskim izborima. Kroz izbornu prizmu gledaju se i nove Vladine mjere za pomoć siromašnima, kao i najava pojeftinjenja plina za kućanstva od početka travnja.

Čeka se odluka

"Za sada nije odlučeno kada će se održati izbori", neslužbeno nam je naglasio jedan od čelnika stranaka Kukuriku koalicije. Ali, ni on ne krije da ga raniji izborni datum ne bi iznenadio, iako su neki Kukuriku partneri protiv izlaska na izbore prije jeseni. Navodno su u tome najglasniji u Hrvatsko narodnoj stranci, čija predsjednica Vesna Pusić traži da se na parlamentarne izbore ne ide prije ljeta.

U manjim strankama vladajuće koalicije, IDS-u i HSU-u, tvrde kako su spremni za izbore već sutra.

- IDS je spreman za izbore, kaže predsjednik stranke Boris Miletić i dodaje: "Mi radimo kontinuirano dvadeset i pet godina na dobrobit građana Istre. Naši stavovi i ciljevi su jasni i poznati te smo uvjereni u dobar izborni rezultat."

Sličnog je stajališta i prvi čovjek Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, koji ne otklanja i izborni datum u svibnju ili lipnju.

- Nije nemoguće da izbori budu prije ljeta, ali se ta mogućnost svakodnevno smanjuje, tvrdi Silvano Hreljai dodaje kako je dužnost rukovodstva svake političke stranke održavati najvišu razinu spremnosti za sve izbore. "HSU je za izbore vajk pronat", komentira Hrelja.

U Hrvatskim laburistima, stranci za koju dio javnosti očekuje da uđe u predizborni savez sa SDP-om, te možda i ostalim Kukuriku partnerima ako se ta koalicija održi na predstojećim parlamentarnim izborima, otvoreno kažu da još nisu spremni.

"Doista, laburisti još nisu spremni za izbore. Na brzinu se nikad ništa nije dobro napravilo, moramo srediti stanje u stranci i treba nam još vremena. Ali, mislim da su najave izbora ipak probni baloni", kaže predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

Jesen bolja opcija

Tireli smatra kako ni druge lijeve stranke nisu spremne za izbore, te da je ljevica dosta razjedinjena i nepripremljena za izbore. "Ne znamo što će napraviti Ivo Josipović, Orahu pada rejting, pojavio se Živi zid.. Mislim da nikome ne odgovaraju izbori prije jeseni", objašnjava predsjednica laburista.

Tireli naglašava kako nisu donijeli odluku o koalicijskoj suradnji sa SDP-om o izlasku na izbore. "Voljela bi da to bude odluka članova, "terena". Osim toga, mi tek za nekoliko dana formiramo Nacionalno vijeće, stranačko tijelo koje može odlučiti o budućim koalicijama", napominje predsjednica HL-a.

U strankama desnog profila također oprezno procjenjuju mogućnost izbora u svibnju ili lipnju. Iako u HDZ-u kažu da su spremni za izbore, stranački kuloari tvrde kako im to ne bi odgovaralo jer još nemaju gotov predizborni program. Stranke krajnje desnice, poput HDSSB-a i Hrvatske zore, nedavno su raskinule predizborni savez, što svakako utječe na njihove aktualne izborne kapacitete.

Nesumnjivo, najava nešto ranijeg izlaska na izbore uzbudila je hrvatsku političku scenu jer mnogi još nisu spremni pogledati biračima u oči i tražiti mandat. Ali, možda bi bilo uzaludno čekati da "progledaju". (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter