IDS i HNS za ulazak u EU, SRP protiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS se od svog osnivanja do danas zalagao da Hrvatska postane clanicom Europske unije, istaknuto je u raspravi koja je održana u srijedu u Pazinu u okviru sjednice Savjeta IDS-a na temu referenduma za EU i stava IDS oko ulaska u Europsku uniju, priopcili su iz Ureda za odnose s javnošcu IDS-a.

U raspravi je receno da je IDS imao aktivnu ulogu u procesu ukljucivanja Hrvatske u Europsku uniji i upravo je predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic bio prvi ministar europskih integracija. IDS smatra da Europska unija donosi Hrvatskoj tri velike prednosti - dugorocnu politicku i demokratsku stabilnost, održivu gospodarsku konkurentnost i društvenu i pravnu uredenost i sigurnost.

"Za Hrvatsku je ulazak u EU pitanje 'biti ili ne biti', jer dotakli smo dno, zemlja je bez kapitala i bez radnih mjesta", istaknuo je predsjednik županijske organizacije HNS-a Veljko Ivancic na konferenciji za novinare u Buzetu.

- Da se ništa drugo ne desi, samo da se ukine granica na Plovaniji, odnosno Kaštelu i u Požanama, i omoguci slobodan protok robe bez carinjenja, a za nekoliko godina, kada udemo u schengenski prostor, i slobodan protok ljudi, mi smo vec dobili jako puno, rekao je Ivancic.

Ukidanjem barijera otvara se i mogucnost lijecenja u Izoli, ali i Trstu, što je posebno znacajno za Bujštinu zbog udaljenosti od KBC-a Rijeka.

- Ministrica Vesna Pusic vec ce se u ponedjeljak, 23. sijecnja, susresti s talijanskim kolegom, a jedno pitanje bit ce i mogucnost lijecenja naših gradana i turista u najbližoj bolnici koja im može pružiti adekvatnu pomoc. Vec radimo na medudržavnim sporazumima kojima ce se to pitanje riješiti, rekao je Ivancic.

Socijalisticka radnicka partija Hrvatske protivi se ukljucivanju Hrvatske u Europsku uniju, jer to naprosto nije ni zahtjev ni interes njenih gradana, nego diktat evropskog multinacionalnog kapitala i njegovih mocnika te samo uskih interesa domace nove klase koja je hrvatsko radništvo i narod posljednjih dvadeset godina opljackala i naš život srozala na najnižu razinu, pa bi se upravo tako i distribuirala i ta neka možebitna korist od ove asocijacije, stoji u dopisu predsjednika SRP-a Ivana Plješe.

EU, veli on, nije politicka zajednica evropskih naroda, kako nas vladajuca kasta uporno zasljepljuje, nego asocijacija krupnoga kapitala, banaka i njihova tržišta, u kojoj su narodi tek najamna radna snaga, potrošaci i agregatna potražnja, i koji žive po sociološko-kulturološkom diktatu toga kapitala. Stoga EU nije ni narodna, ni pravedna, ni zajednica, porucuju SRP-ovci. (GI, G. C. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter