IDS i HDZ u ratu za predizborni slogan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS i HDZ započeli su, uz stalne političke prijepore, i pravi "rat" oko sadržaja poruka u predizbornoj kampanji. Naime, IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego objavio je priopćenje u kojem se navodi da je njegov slogan "Novo vrijeme - nova snaga" upravo prisvojio HDZ, te ga, na nacionalnoj razini, lansirao u javnost na subotnjem motivacijskom saboru u zagrebačkoj dvorani "Cibona".

- Flegov slogan "Novo vrijeme, nova snaga", koji se već više od mjesec dana nalazi na plakatima diljem Istre i koji je istaknut na svim njegovim materijalima, preuzeo je HDZ koji je u subotu plasirao plakate s gotovo identičnim sloganom "Novo vrijeme - nova snaga", navodi IDS i napominje da to nije bilo prvi put da se HDZ poslužio porukama buzetskog gradonačelnika. 

 "Zanimljivo je da je ovo drugi put da HDZ uzima Flegov slogan. Naime, Valter Flego na izbore za gradonačelnika 2005. izašao je sa sloganom 'Idemo dalje!' koji je kasnije na parlamentarnim izborima 2007. uzeo HDZ. Na kraju, zanimljivo je da je kampanja Valtera Flega poslužila kao inspiracija i za druge aktualne lokalne kampanje u Hrvatskoj budući da su neki kandidati preuzeli ime njegovog programa 'Platforma 7x7' za lokalne izbore nazvavši i svoj program 'Platforma za razvoj', i to nekoliko tjedana nakon predstavljanja Flegovog programa," piše u priopćenju izborni stožer Valtera Flega.

 U središnjici HDZ-a ne slažu se s tvrdnjama IDS-ovog kandidata za istarskog župana. "Na službenom predstavljanju kandidature gospodina Flege nije bilo spornog slogana. Nakon toga on je održao još dva eventa i to pod sloganom 'Za Istru koja radi.' Dakle, nije imao slogan 'Novo vrijeme - nova snaga', i mi ne znamo je li on dao unaprijed izraditi plakate s tim sloganom", objašnjava glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš.

"Naš slogan proizlazi iz slogana Tomislava Karamarka na unutarstranačkim izborima, koji je glasio 'Nova snaga, novi ljudi, novo vrijeme'. Drugi je 'Za hrvatsku neovisnost'. Gospodin Karamarko je i govor na izbornom saboru HDZ-a završio rečenicom 'Novo vrijeme, nova snaga, novi ljudi'. Dakle, mi koristimo modificirani slogan iz njegove unutarstranačke kampanje", rekla nam je glasnogovornica HDZ-a.

 Silvana Oruč Ivoš istaknula je da je još 2002. godine konvencija Mladeži HDZ-a, održana pod sloganom "Snaga za novo vrijeme". "Mogli bismo raspravljati tko je kome što uzeo. Ali, vjerujemo da gospodin Flego u to nije upućen", kažu u HDZ-u. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter