IDS: Hrvatska i dalje srlja u centralizaciju

Valter Boljunčić, Boris Miletić, Valter Flego i Giovanni Sponza (N. LAZAREVIĆ)
Valter Boljunčić, Boris Miletić, Valter Flego i Giovanni Sponza (N. LAZAREVIĆ)

Oštro osuđujući prijedlog novog teritorijalnog preustroja, prema kojem Istra više ne bi bila samostalna regija, čelništvo IDS-a je na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdilo da je takav potez protivan decentralizaciji kojoj teže sva najrazvijenija društva i države.

Potpredsjednik stranke Boris Miletić rekao je da je time Hrvatska pokazala da ne prati trendove te da dalje srlja u centralizaciju.

- Hrvatska je i dosad bila prvak u centralizaciji, a ovim potezima tonemo još dublje. U Istri smo dokazali da možemo kvalitetno, učinkovito i brže od drugih pružati usluge građanima, a to ne bi bilo moguće da smo morali čekati nekog iz Rijeke ili Zagreba. O tome najbolje svjedoče bivši vojni objekti koji zjape prazni jer o njima ne možemo samostalno odlučivati. Istrijani su uvijek bili za suštinsku decentralizaciju koje se politički Zagreb uvijek bojao. Dođe li do daljnje centralizacije netko će u Rijeci odlučivati o asfaltiranju županijskih cesta ili obnovi srednjih škola, a to su životna pitanja o kojima ovdje treba odlučivati, kazao je Miletić.

Saborski zastupnik i potpredsjednik stranke Giovanni Sponza smatra da je ovo klasična Hrvatska priča bez glave i repa. Po njegovim riječima, govoriti o teritorijalnom preustroju, a ne započeti sadržajnu i fiskalnu decentralizaciju nije argumentirano i odgovorno. - Ovakva rješenja za građane Istre znače drastičan pad standarda i kvalitete života, a Istru se gura u prosječnost. Bilo kakva radikalnija reforma ne može biti započeta bez građana i oštro se protivimo ovakvim ishitrenim i parcijalnim rješenjima koji idu na štetu stanovnika Istre, kazao je Sponza.

Prijedlogu se protivi i istarski župan Valter Flego koji je skupa s kolegama županima, na razini Hrvatske zajednice županija, zatražio da se o ovome otvori javna rasprava, rekavši da će ovakav nakaradan prijedlog samo svima štetiti. - Istra je kulturno, povijesno i geografski specifična, a naš je grb utkan u grb hrvatske zastave. Dođe li do toga, naši će ljudi dnevno prelaziti stotinjak kilometra ne bi li riješili porezna i pravna pitanja. Županije su najvažniji instrument za decentralizaciju, a eventualna reforma lokalna samouprave treba ići u smjeru jačanja tih istih županija, smatra Flego, rekavši da se ovakvim prijedlogom najboljima stavljaju utezi na noge, umjesto da ih se pusti da trče naprijed.

Predsjednik pulskog IDS-a i saborski zastupnik Valter Boljunčić veli da je ovo pokušaj ukidanja Istre kao regije na mala vrata, a sve je počelo, tvrdi, s premještanjem Trgovačkog suda, Carine, Porezne uprave u Rijeku ali i ukidanjem željezničkog prometa.

Na upit hoće li u slučaju provedbe preustroja u pitanje doći opstanak IDS-a u Kukuriku koaliciji, Miletić je rekao da je IDS lojalan partner i da će takav i ostati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ) 

 


Podijeli: Facebook Twiter