IDS, HNS i HSLS protiv Mesiceve ideje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri centristicke stranke - HNS, IDS i HSLS - ne pomišljaju na formiranje bilo kakvog koordinacijskog tijela putem kojeg bi koordinirali svoje politicko djelovanje, što je inace ovog tjedna predložio predsjednik Republike u odlasku Stipe Mesic.

- Smatram da zapoceta suradnja SDP-a, HNS-a i IDS-a treba biti realizirana na sljedecim parlamentarnim izborima. Sve drugo bilo bi gubljenje vremena. Tim više što sam uvjeren da ce ti izbori donijeti promjenu vlasti u Hrvatskoj, te da ce poraz HDZ-a biti takvih razmjera da se oni nece tako skoro vratiti na vlast, rekao je Kajin. Dodao je da eventualnu užu suradnju centristickih stranaka treba prepustiti nekom buducem vremenu.

- Ne trebamo sada mi u oporbi ici jedni protiv drugih, nego trebamo raditi na tome da homogeniziramo biracki korpus. Ideje o nekakvoj koordinaciji liberalno-demokratskih stranaka treba prepustiti nekom mirnijem razdoblju, rekao je Kajin.

S njim se slaže i predsjednica Kluba HNS-a Vesna Pusic koja je dala i dodatni razlog za nemogucnost skorog stvaranja koordinacije liberalnih stranaka.

- Teško bi to u ovom trenutku bilo realizirati i zbog toga jer su dvije hrvatske stranke clanice europske liberalne stranke, HNS i IDS, trenutno u oporbi, a jedna, HSLS, je clanica vladajuce koalicije. Stoga je tu teško imati zajednicke stavove. A što bi se u perspektivi moglo dogadati, teško je sada reci, rekla je Pusic.

Novo vodstvo HSLS-a na celu s Darinkom Kosorom najavljuje da ce baš HSLS biti treca opcija koja ce okupljati one birace koji ne žele podržati ni ljevicu ni desnicu vec jaku stranku centra. Kosor se bio izjašnjavao protiv formiranja treceg bloka koji bi okupljao centristicke stranke. Mesic je u ponedjeljak na Hrvatskom radiju predložio formiranje koordinacije liberalno-demokratskih stranaka.

- Takva bi koordinacija imala koordinacijski odbor, ali bi svaka stranka zadržala svoju strukturu. One bi usuglašavale zajednicku politiku, rekao je Mesic.

 


Podijeli: Facebook Twiter