IDS, GLAS i Pametno kao "brana od rastućeg populizma i konzervativizma"

Projekt su predstavili sudionici s hrvatske strane granice
Projekt su predstavili sudionici s hrvatske strane granice

Članovi IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno okupili su se u subotu na Liberalnom forumu u hotelu Internacional u Zagrebu kako bi razgovarali o gospodarskim i političkim temama te zasnivanju liberalno-političke platforme.

Cilj nam je je zaustaviti "postupak klizanja unatrag, biti brana od rastućeg populizma i konzervativizma, te pronaći odgovore na pitanja kako do slobodnog društva i pravne države", kazala je na marginama Foruma predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Istaknula je pritom da nije riječ o formalnoj koaliciji nego o ponudi sadržaja, projekata i ideja.

Želimo krenuti na vrijeme i biti "brana od lažnih obećanja, populizma i konzervativizma", te na vrijeme ponuditi sadržaj uoči izbora za Europski parlament 2019., a potom predsjedničke i parlamentarne izbore, dodala je Mrak Taritaš.

Na novinarski upit jesu li spremni na suradnju s SDP-om, Mrak Taritaš kazala je da su spremni na suradnju i razgovore sa svima koji će prepoznati ono što rade. "No, pitanje je gdje je SDP, gdje se SDP nalazi.....no znamo s kim nismo spremni", rekla je.

"U Hrvatskoj oduvijek postoji politički prostor za liberalnu politiku, ideje i vrijednosti", uvjerena je Vesna Pusić (GLAS). Na to hoće li takva vrsta dogovora tri političke stranke i niza nezavisnih građana postati podloga za formiranje trajnijeg stava, kaže da će pokazati vrijeme.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je pak da je stav IDS -a jasan i da im je oduvijek spektar političkih stranaka liberalnog lijevog centra bio prihvatljiv. Pritom je odbacio je da se razilaze sa SDP-om.

"S kolegama u SDP-u isto razgovaramo, ali oni su trenutno unutra svoga unutarstranačkog procesa i čeka se da oni raščiste unutar svoje kuće. Neophodno je imati jednu zdravu opoziciju, odnosno ravnotežu između lijevih i desnih stranaka što danas u Hrvatskoj nedostaje", ocijenio je .

Na upit jesu li spremni na suradnju s Mostom, Miletić je kazao da se IDS okuplja na liberalnim temama a da dosad sa strane Mosta strane nije vidio takav svjetonazor i vrijednosti.

Kad je riječ o SDP-u s njim se slaže i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak koja smatra da se SDP prvo mora konsolidirati te potom vidjeti koliko su bliski liberalnim vrijednostima.

Europarlamentarac Jozo Radoš, član Europskog saveza liberala i demorarata (ALDE), hrvatsku politiku ocijenio je neefikasnom, neodlučnom i bez snage da se suoči s ozbiljnim pitanjima. "To je politika odgađanja, politika nedjelovanja, nesuočavanja s konkretnim izazovima", smatra on.

U tom kontekstu osvrnuo se i na službenu reakciju Hrvatske na presudu šestorci u Haagu koja je , kako je kazao, doživljena apsolutno negativno u Europi. "Vlada ne bi trebala biti ta koja će se povoditi za emocijonalnim doživljajem vrlo kompleksne situacije, nego treba usmjeravati i građane da percipiraju to kao odluku međunarodnog prava", ustvrdio je Radoš.

Na Liberalnom forumu pod nazivom "Kako do slobodnog društva i pravne države" osim članova političkih stranaka sudjelovale su i privatne osobe, javni djelatnici i intelektualci te na tri panela raspravljali o gospodarskim i financijskim temama, političkom sustavom i decentralizaciji te pravnoj državi i vladavini prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter