IDS Fažane: Načelnica i vijeće prekršili su zakon

Ivan Marčeta i Ivan Geršić (P. LUKEŽ)
Ivan Marčeta i Ivan Geršić (P. LUKEŽ)

Proračun Fažane za sljedeću godinu, protiv kojeg je glasao Klub vijećnika IDS-a na protekloj sjednici Općinskog vijeća, pun je pogrešaka, zbog čega su oni zatražili prvo čitanje njegovog prijedloga, no vladajući su to odbili, rekao je predsjednik fažanskog IDS-a Ivan Geršić na konferenciji za novinare. Prijedlog proračuna, dodao je, bio je nejasan te nije sastavljen po Zakonu o proračunu.

Jedino su vijećnici IDS-a, dodao je, primijetili da su konta proračuna pomiješana, da se u odluci o njegovom izvršenju predlagač poziva na odluku vijeća koja je stavljena van snage te da u prijedlogu proračuna izvori financiranja nisu prikazani na način propisan zakonom. Stoga su, smatra Geršić, načelnica Ada Damjanac kao predlagač i vijeće kao donositelj takvog akta prekršili zakon.

I proračuni za 2009. i 2010. bili su slični ovome, dodao je, jer su i oni za prioritete imali novo groblje, oborinsku odvodnju u Valbandonu i rješavanje statusa valbandonskog nogometnog igrališta.

- Općina je iz 2011. u 2012. prenijela oko 10 milijuna kuna, to isto prenosi se i u proračun za 2013. godinu, znači da novca na računu ima, a posao nije odrađen, navodi Geršić. Također, dodaje, u predizbornoj godini vlast planira kredit za gradnju groblja od osam milijuna kuna.

Predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Ivan Marčeta izvijestio je da je fažanski IDS u utorak bio u Zagrebu kao dio općinske radne komisije koja je s ministrom turizma Veljkom Ostojićem razgovarala o projektu "Brijuni rivijera" na području Pinete. Razgovor je bio konstruktivan, usuglašeni su stavovi, od modela podjele prihoda i podjele zemljišta do pozicioniranja bitnih objekata, rekao je Marčeta.

Neplanirano su posjetili i AUDIO, dodao je, gdje su dobili tek naputak da od nadležnog ministarstva moraju zatražiti tumačenje je li nogometno igralište u Valbandonu građevina. Ako odgovor bude potvrdan, legalizacija će se moći provesti redovnim putem te nakon toga pregovarati s AUDIO-om o modelu prava građenja. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter