IDS čeka odgovor, Milanović šuti

Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (Dejan ŠTIFANIĆ)
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (Dejan ŠTIFANIĆ)

U IDS-u su na pismo o nastavku suradnje na predstojećim lokalnim izborima iz HNS-a dobili pozitivan odgovor dok službenog pisanog odgovora iz SDP-a još uvijek nemaju.

Je li to neodgovaranje signal da će odgovor esdepeovaca biti negativan? Je li kraj "ljubavi" IDS-a i SDP-a u Istri, posebno u Puli i Županiji? Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je nedavno, nakon Glavnog odbora na kojem se razgovaralo o izborima 2013., izjavio da je jedan od važnih ciljeva SDP-a samostalan izlazak u Puli i vlastiti kandidat za gradonačelnika kao i da SDP Istre mora preuzeti odgovornost jer građani Istre to traže. Ta njegova ambicija za veći iskorak istarskog SDP-a nije iznenađenje jer je poznata već neko vrijeme. Koliko je ta izjava kojom SDP faktički traži da njegova kandidata za Pulu podrži IDS, a ne obrnuto, početak kraja bilo kakve suradnje na terenu te dvije stranke članice Kukuriku koalicije na državnoj razini?   

- Mi smo kao ozbiljna politička stranka, koja već 22 godine upravlja Istrom, povukli naš potez. SDP je ozbiljna politička stranka s kojom osam godina surađujemo i očekujemo njihov odgovor do kraja ovog mjeseca, veli Tedi Chiavalon, glavni tajnik IDS-a. I on je ponovio, kao što je to u više navrata učinio predsjednik stranke Ivan Jakovčić, da ne postoji mogućnost da IDS odustane od svog kandidata za gradonačelnika Pule i za istarskog župana. Nije htio komentirati gore navedene Milanovićeve riječi u medijima, već je samo rekao da je dobio informaciju od osoba koje su bile tamo da su to bile drugačije riječi i izrečene u drugom tonu. Ponovio je da je suradnja sa SDP-om dobra, da ne vidi razloga za prekidanje te suradnje i da se ona ne dovodi u pitanje u svakodnevnim kontaktima s članovima SDP-a.

Chiavalon nije želio reći za koje je kandidate za gradonačelnika Pule rađeno istraživanje kao niti kakvu bi oni  podršku birača dobili. Najčešća imena koja se spominju za tu funkciju su ona aktualnog gradonačelnika Pule Borisa Miletića i pročelnika Ureda župana Miodraga Čerine.

Na popisu kandidata za gradonačelnika Pule neizostavno je bilo ime SDP-ovca Peđe Grbina koji već mjesecima ne krije tu svoju ambiciju u čemu ga navodno podržava i sam Milanović.

"Nemam komentara", bio je Chiavalonov odgovor i na naš upit je li točno da bi, po tom istraživanju, Grbin dobio nešto manje od deset posto biračke podrške. Navodno je prema istom istraživanju Grbin gotovo al pari s Miodragom Čerinom, a sadašnji gradonačelnik Pule Boris Miletić premoćno dobiva potporu građana.

Od Dina Kozlevca, predsjednika SDP-a Istre, saznajemo tek da su pismo IDS-a dobili te da ovaj tjedan imaju sjednicu Županijskog odbora posvećenu izbornim pripremama kao i da će se o modalitetima izlaska na izbore odlučivati u općinskim, gradskim i županijskoj organizaciji stranke s ciljem da rezultat izbora bude što bolji. Po zaključku Glavnog odbora SDP-a preporuka je da se, gdje god je to moguće, o suradnji razgovara sa strankama Kukuriku koalicije. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter