IDS ce biti promotor decentralizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nakon Kastva i desetogodišnjeg 'trpljenja demokrature', Hrvatska napokon ulazi u fazu zrele demokracije. Konacno se na politickoj sceni profilirao socijalno-demokratski i konzervativno-demokršcanski blok. To je dobro za Hrvatsku i za birace koji ce se puno jasnije moci opredijeliti i vidjeti tko je tko na politickoj sceni", rekao je na konferenciji za novinare u cetvrtak predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic osvrnuvši se na službeno formiranje koalicijskog sporazuma i zajednickog izlaska SDP-a, IDS-a, HSU-a i HNS-a na iduce parlamentarne izbore.

Rekao je da ocekuje promjene koje ce se dogoditi nakon izbora, najkasnije iduce zime, te pozvao birace da podrže koaliciju lijevog centra koja ce se fokusirati na osnaživanje ekonomskog i gospodarskog rasta, realizaciju projekata i snažnu decentralizaciju.

"IDS ce u buducoj Vladi biti snažan partner i promotor decentralizacije i regionalizacije, a zalagat cemo se i za ulaganja ne samo na podrucju Istre. Postoji mogucnost da nastupimo i u nekim drugim izbornim jedinicama, a na izbore cemo izaci s vec prepoznatljivim kandidatima od kojih ce jedan sigurno biti Damir Kajin", rekao je Jakovcic dodajuci da se zasad nije razgovaralo o foteljama, jer to nije prioritet.

Na pitanje što koalicija konkretno nudi i zbog cega svoj rejting baziraju na frazama poput one "mi smo dobri, oni su loši", Jakovcic nam je spocitnu da bismo trebali vidjeti dokument koji su partneri potpisali, a u kojem se nalaze i sasvim konkretni prijedlozi. Naglasio je da je koalicija radna i da joj se ne može spocitavati frazerstvo.

Kao jedan od obola IDS-a toj koaliciji bit ce, kako je pojasnio, i održavanje tematske županijske skupštine pocetkom iduce godine na kojoj ce se predstaviti mjere izlaska iz krize. Na upit koliko ce se one razlikovati od vec ranije predloženog antirecesijskog programa, kazao je da nema što tajiti, no da prvo treba razgovarati s koalicijskim partnerima, naglasivši da ce jedna pod mjera sigurno biti prenamjena napuštenih bivših vojnih objekata.

Osvrnuo se i na izjave celnika Ladonje o otvaranju istraživackog centra koji se realizira u suradnji s akademikom Miroslavom Radmanom rekavši da je laž da je on taj centar nazvao "eliksirom života".

"Porucujem kolegama iz Adrisa da ih smatramo najsnažnijom tvrtkom u Istri te cu i dalje biti promotor njihovog poslovanja i ulaganja kada je u pitanju proizvodnja duhana i cigareta i kada je u pitanju suradnja u turistickom sektoru. No licemjerno je da predstavnici duhanskog magnata predlažu da se sredstva planirana za institut namijene za oboljele od raka.

Neopravdane su i njihove tvrdnje da smo u proracunu prakticki izbrisali Istru znanja jer argumenti su sasvim drugaciji. Cinjenica je da je istarska poljoprivreda jedan od stupova razvoja. Netko tko se tome protivi, radi protiv Istre. Istraživacki centar bi trebao dodatno doprinijeti afirmaciji poljoprivrede na svjetskoj razini. Ako to netko ne vidi, taj je ili slijep ili zlonamjeran", ustvrdio je Jakovcic.

Na pitanje novinara podržava li ulaganje Adrisa u energetski sektor, odgovorio je da se zalaže da Adris bude partner HEP-u u izgradnji zamjenske termoelektrane Plomin 1. S obzirom na to da su od ranije poznati stavovi IDS-a koji je svojevremeno pokrenuo i peticiju protiv korištenja ugljena kao energenta, Jakovcic je diplomatski, na potpitanje podržava li Adris i u slucaju korištenja ugljena, odgovorio da o tome tek treba razgovarati i da je najvažniji stav lokalnog stanovništva. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Cacic ima premalo informacija o Rockwoolu

"Poznata mi je pozadina Cacicevog stava da je Rockwool dobra investicija, jer on s tvornicom kamene vune u Novom Marofu ima dobra iskustva", odgovorio je Jakovcic na pitanje kako to da tvornicu naziva protuistarskom, dok je njegov koalicijski kolega pun pohvala.

"Cacic ima premalo informacija kada govorimo o zaštiti okoliša. U ekonomskom smislu, Rockwool je dobra investicija, ali u smislu zaštite okoliša i onecišcavanja životnog prostora tvornica je tužna investicija. Nazvao sam je protuistarskom jer se prvi covjek Rockwoola svojevremeno ispricao gradanima, medutim cim je odletio s piste, sve je bilo po starom", konstatirao je.

Guggenheim na Muzilu
Zanimalo nas je je li župan, kako je najavio, boravio u New Yorku gdje je trebao dogovoriti konkretnije poteze za izgradnju najavljenog Guggenheimovog muzeja u Istri.

"Umjesto da idem u New York, Amerikanci su ponovno bili u Istri i ponudili prve konkretne prijedloge za realizacije kulturnog centra na Muzilu. U stalnom smo kontaktu i javnosti cemo projekt moci prezentirati kao jedan od elemenata izlaska iz krize.

Ne odustajemo od toga da u Puli stvorimo novu svjetsku atrakciju koja ce dodatno dignuti konkurentnost našeg gospodarstva. Time odbacujemo sve optužbe da ce Muzil biti zatvoren za gradane", rekao je Jakovcic. Na pitanje znaci li to da ce Guggenheim (ili po novom kulturni centar, op.a.) biti na Muzilu, odgovorio je potvrdno.


"Nadamo se bi to mogao biti Guggenheim, a ako i ne bude, želim najaviti da cemo pokušati napraviti svjetsku kulturnu atrakciju na Muzilu", rezimirao je Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter