IDS bi se trebao ograditi od Kajina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši koparski gradonacelnik, zastupnik u slovenskom, ali i Europskom parlamentu Aurelio Juri ne krije razocaranost kako politikom Slovenije, tako i Hrvatske po pitanju razgranicenja dviju susjednih država. Naime, Juri je istupio iz stranke Socijalnih demokrata sadašnjeg slovenskog premijera Boruta Pahora zbog blokiranja hrvatskih pregovora s EU-om, te je time pokazao principijelnost kakvu rijetko srecemo u politickim krugovima. No, nedavno je izrazio razocaranje istarskim politicarima s hrvatske strane koji su, smatra, zbog protivljenja arbitražnom sporazumu ispali neprincipijelni.

- Kao gradonacelnik Kopra zagovarali ste rješenje u kojem bi dvije trecine Piranskog zaljeva bile slovenske.

- Da tri cetvrtine Piranskog zaljeva trebaju pripasti Sloveniji proizlazi ne samo iz sporazuma Racan-Drnovšek, vec i iz naše zajednicke izjave iz Pirana. Smatrali smo da treba pronaci kompromis izmedu slovenskog stajališta da cijeli Piranski zaljev pripada nama i hrvatskog stajališta da je pola zaljeva vaše. U tom je slucaju matematicki kompromis da tri cetvrtine akvatorija pripadnu Sloveniji, a ostatak Hrvatskoj. Cinjenica koju ne mogu poreci ni umaški ribari jest da je Piranski zaljev na dan 25. lipnja 2001. bio pod upravom opcine Piran i da je u cijelosti, do rta Savudrije, bio pod nadzorom slovenske policije. Medutim, i sam sam stalno govorio da Slovenija ne može dobiti cijeli zaljev, jer bi to znacilo posezanje za hrvatskim kopnom, ali je bilo realno ocekivati da veci dio bude slovenski. No, za mene je važno da se realizira bilo kakav sporazum i da problem bude riješen, bez obzira na njegov ishod.

- IDS uvijek istice da je Istra tolerantna regija, no nije li ta tolerancija pala na ovom ispitu?

- Ako toleranciju gledam kroz prizmu ponašanja vaših ribara na posljednjem prosvjedu, onda tvrdim da tolerancije medu tim ljudima nema. Istina je da se ribari medusobno vole podbadati, ali ono je dopušteno sve dok nema opasnosti da napravi neku stvarnu štetu. Mislim da su tolerantniji oni koji žive uz granicu i koji godinama žive skupa, kao što je to slucaj u Istri, nego oni na kontinentu, no smatram da su za održavanje te tolerancije najodgovorniji politicari. Ja sam zbog svojih principa i zbog odgovornosti pocinio politicko samoubojstvo, jer sam bio protiv blokade hrvatskih pregovora. Zbog te sam dosljednosti izašao i iz svoje stranke. Na drugoj strani ne vidim takve dosljednosti. Zato sam i upozorio na dokument koji je u Piranu supotpisao Kajin. Jasno mi je da se Milanovic suzdržao kod glasanja, ali mi nikako ne može biti jasno da je Kajin stao na stranu desnice i glasao protiv sporazuma.

- Smatrate li da se IDS trebao javno ograditi od Kajinovog stava?

- IDS, koliko sam pratio, nema nikakvo stajalište, ali mislim da se stranka trebala ograditi od Kajina. Cini mi se da je IDS sada u problemima, jer ne zna koji bi stav zauzeo. No, ne bi smjeli biti na tragu Kajinovih izjava, zato što bi to znacilo da krše ono što smo cijelo vrijeme govorili, a u Piranu i potpisali. (B. ŽIŽOVIC)

CJELOVITI INTERVJU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter