IDS bez zajednickog stava o arbitraži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Klubu IDS-a odluceno je da svatko glasa prema vlastitom nahodenju, izjavio nam je nakon što je u Saboru podržao arbitražni sporazum, IDS-ov zastupnik Marin Brkaric. To nam je potvrdio i Damir Kajin, koji je ustrajao u svom stavu da je sporazum štetan te da ce njime Hrvatska izgubiti cetvorne kilometre teritorijalnog mora. Sudeci prema tim izjavama, IDS nije zauzeo nikakav stranacki stav po tom pitanju, iako nam je tajnik te stranke Tedi Chiavalon prošli tjedan tvrdio da ce se prije saborske rasprave o ratifikaciji sporazuma sastati Predsjedništvo stranke i donijeti službeni stav.

Na konstataciju da IDS nije imao službeni stav, Brkaric je kazao da je ta stranka od svojih pocetaka bila za europske vrijednosti. Upitali smo ga znaci li to da smatra da je Kajin pogazio te vrijednosti glasajuci protiv sporazuma, odgovorio nam je da je njegov kolega bio principijelan i glasao onako kako je i najavio, naglasivši pritom da se Kajin drži vrijednosti koje promovira IDS. Iako Brkaric priznaje da nije bilo službenog stava stranke, kaže da se on svakodnevno cuo s clanovima Predsjedništva IDS-a, koji su se pozitivno izjasnili o sporazumu.

Kajin, pak, smatra da njegovo "protiv" sporazuma nije nikakvo razilaženje sa strankom. Po njemu je to samo dokaz da je IDS demokratska, liberalna i moderna stranka.

Koliko je za IDS (ne)važna odluka o tome hoce li arbitražni sporazum uopce biti prihvacen, iako se on, prije svih, tice stanovnika Istre, pokazuje nepojavljivanje njihovog zastupnika Borisa Miletica na glasanju u Saboru. Miletic je, navodno, s Jakovcicem otputovao u Bec, a mobitel mu je tijekom dana bio iskljucen.

Iako je kod prethodnog glasanja bila protiv, Tanja Vrbat iz istarskog SDP-a se, poput Miletica, nije pojavila u Saboru. I dok se Mileticevo nepojavljivanje može smatrati njegovom nezainteresiranošcu za temu, za Vrbat bi razlogom moglo biti neslaganje sa stranackom odlukom. Ona sama veli da se u Saboru nije pojavila zbog privatnih razloga, a na upit kako bi glasala da je tamo bila, odgovorila je da je to hipotetsko pitanje.


Podijeli: Facebook Twiter