IDS BEZ SDP-a - Soliranje za tri mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka Savjeta Istarskog demokratskog sabora kako će na parlamentarne izbore u studenome stranka izaći samostalno, odnosno u koaliciji s malim regionalnim partnerima, snažno je odjeknula u nacionalnoj političkoj areni. Jasna odluka o stvaranju regionalne koalicije u kojoj nema mjesta za bivše partnere iz SDP-a, HSU-a i HNS-a, ali ni za nove stranke dr. Ive Josipovića i Radimira Čačića pokazala je kako stranački vrh vjeruje da može ostvariti izborni cilj – a to je osvajanje tri saborska mandata i stvaranje Kluba zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru.

Snažan signal bivšim partnerima

IDS je svojom odlukom poslao snažan politički signal bivšim partnerima iz Kukuriku koalicije, ali je istodobno opovrgnuo medijska nagađanja kako je spreman koalirati s HDZ-om i njegovom Domoljubnom koalicijom nakon parlamentarnih izbora. Politički analitičari slažu se u tvrdnji kako je vrh IDS-a donio odluku u kojoj se prvenstveno brine o interesima svojih birača i vlastitoj  poziciji.

- To je višestruko pametna odluka IDS-a, smatra dr. Žarko Puhovski, politički analitičar koji smatra da time nije u gubitku ni ljevica. - IDS ovime dobiva jedno mjesto više u parlamentu, a ne manje, što je svakako mandat za ljevicu, napominje dr. Puhovski i kaže kako je za očekivati kako će "u Hrvatskom saboru IDS ionako ostati uz SDP jer je jasno da ne mogu ići uz HDZ."

Slično razmišlja i politolog Davor Gjenero. "To je logična i optimalna politička odluka za IDS koji time štiti svoj politički identitet i biračko tijelo. Inzistira na zaštiti regionalnih interesa i brani svoj stranački identitet u Istri," objašnjava Gjenero.

Prema mišljenju analitičara, najuspješnija istarska stranka ne riskira odlukom da na parlamentarne izbore izađu tek u društvu PGS-a i možda još nekog manjeg partnera. "IDS ništa ne riskira, oni imaju svoja tri mjesta u Saboru, možda i četiri. S time mogu ući u koaliciju na ljevici poslije izbora. Koalicija s Primorsko-goranskom strankom je logična, iako je jasno da se u osmoj izbornoj jedinici svašta može očekivati", dodaje Žarko Puhovski. 

- IDS će uzeti svoja tri mandata i formirati Klub zastupnika u Hrvatskom saboru. U svakom slučaju, položaj te stranke neće biti značajno izmijenjen u nacionalnoj političkoj areni," komentira Davor Gjenero, te dodaje: "Nitko im ne može predbaciti da žele trgovati, a ne može se desiti ni udar SDP-a na IDS koji bi bio izazvan koaliranjem s nekim drugim strankama."

Da IDS svojim samostalnim izbornim nastupom uklanja kritike da su "trgovačka stranka" - koje su se čule u javnosti zbog inzistiranja na nekim projektima - smatra i dr. Žarko Puhovski. - IDS se ovime predstavlja kao samosvojna stranka koja SDP podsjeća i na slučaj s Damirom Kajinom. Legenda o tome kako je HDZ dobio četvero izbore za redom ne bi postojala da je na prvim europskim izborima SDP na svoju listu stavio Ivana Jakovčića," podsjeća Puhovski.

Analitičar Puhovski smatra da "IDS iz niza razloga u ovom trenutku ne može ići sa SDP-om, ali kad dođe do prebrojavanja glasova u parlamentu, bit će zajedno."

Na hrvatskoj političkoj pozornici nisu rijetki glasovi da će lijeve stranke dobiti više mandata ne idu li zajedno na izbore u širokom "frontu". Prema mišljenju dr. Puhovskog, to vrijedi za sve sudionike izbornog procesa: "Za oba bloka - i lijevi i desni - vrijedi da će bolje proći i više glasova sakupiti idu li na izbore u nekoliko "formacija". Uvijek ima glasača koji bi glasali za ORah, a ne za Milanovića ili za Ružu Tomašić, ali ne i za Karamarka. No, ako manji partneri ne uđu u parlament, onda se glasovi rasipaju." (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter