Idijoti proslavili 30. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideseti rodendan Idijoti su u petak obilježili bez svog pjevaca Tuste, ali njegov se duh osjecao iako je on u Zagrebu, gdje se lijeci od raka. I nije Tusta bio prisutan samo duhom: dok je Bucolini svirao solo na basu, Sale je uzeo mobitel i prislonio ga na mikrofon.

- Obecavam da cemo prvom iducom prilikom u Puli napraviti svirku. Lijecim se, sve je okej i dobro se osjecam. Dobro se zabavljajte!, porucio je Tusta. Puna velika sala Uljanika prvo je na trenutak utihnula da bi onda eksplodirale emocije.

Osim po kolicini energije i dobre svirke, nije to bio klasicni koncert Idijota, niti je to bio glazbeni rodendan kojem je cilj bilo tek puko obilježavanje prvog koncerta. Bila je to rekapitulacija u kojoj se, osim na izvodenje hitova, išlo i na pregled nekih skrovitih mjesta bogate diskografije. Nije to bilo ni kronološko redanje pjesama jer je "Vesna 2" s još uvijek neobjavljenog albuma "Zbogom, Istro" izvedena malo nakon pocetka za koji su odabrali "Let's go, idemo" i "Nostra bandiera".

Imali su i goste, premda su neki zbog zdravstvenih problema otkazali u zadnji tren, pa je tako umjesto Bruna Krajcara uvodni klavirski solo u "Djevojka S" jednostavno pušten sa snimke. No, tu su zato bili Nenad Markovic, Semi Giljanovic i Tone Pavletic.

Markovic je na binu došao noseci hrpu šalabahtera koji su mu pomogli da se prisjeti onog što je za vrijeme dvoipolgodišnjeg staža, od 1982. do '84. pjevao u Idijotima. Bio je to njegov prvi nastup s bendom nakon toliko godina, no publika ga je prihvatila kao da nije ni odlazio.

Giljanovic se pak pojavio na sceni da bi otprašio "Himnu rada". E, sad, povijest kaže da je Giljanovic, koji danas svira u grupi Sake, bio gitarist prve postave Golih jaja, koja su i napravila spomenutu pjesmu, koju pak Idijoti redovito izvode na koncertima. Jesmo li spomenuli da je Giljanovic jednom i svirao s Idijotima?

Ako je Markovic utjecao na to da malo promijene repertoar, Tone Pavletic svojim je gitarskim solažama upotpunio "Ja sjecam se" i "We salute you". Na binu su se u jednom trenutku nagurala i vesela ekipa iz Maribora koji su zajedno sa svojim prijateljima iz benda otpjevali "Uvod u tehnološku revoluciju" i "Nema viša snifera". Prava rodendanska atmosfera, medu svojima.

Tamo gdje nije bilo ni Tuste, ni Marksa, ni veselih Slovenaca, vokale je preuzeo Sale tako da su se Idijoti i na taj nacin vratili u prošlost kada su nastupali kao trio. Tu je i Bucolini, takoder veteran iz prve (i zadnje) postave dok je za bubnjevima Dejo. Tusti želimo što skoriji povratak na binu, kao što je i obecao, jer smo sigurni da on kao i Sale i ostali imaju još puno toga za reci. Bila je to do sada jedna lijepa karijera, ali kraj je još daleko. (M. RADIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter